Ultima oră
Decizia luată în cazul partidei din Serie A, după prăbuşirea pe teren a fundaşului Ndicka. Ce se întâmplă cu meciul Udinese - AS Roma Decizia luată în cazul partidei din Serie A, după prăbuşirea pe teren a fundaşului Ndicka. Ce se întâmplă cu meciul Udinese - AS Roma
Fostul căpitan Sergej Barbarez a fost numit selecţioner al Bosniei Fostul căpitan Sergej Barbarez a fost numit selecţioner al Bosniei
Max Verstappen, imbatabil şi pe teritoriul Chinei. Campionul mondial a câştigat cursa de sprint Max Verstappen, imbatabil şi pe teritoriul Chinei. Campionul mondial a câştigat cursa de sprint
VIDEO | FCSB - Rapid, ASTĂZI, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby-ul ce le poate aduce titlul „roş-albaştrilor” VIDEO | FCSB - Rapid, ASTĂZI, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby-ul ce le poate aduce titlul „roş-albaştrilor”
VIDEO | FCU Craiova - Dinamo. astăzi, de la 17:30, în direct la Prima Sport 1! Duel crucial pentru salvarea de la retrogradare VIDEO | FCU Craiova - Dinamo. astăzi, de la 17:30, în direct la Prima Sport 1! Duel crucial pentru salvarea de la retrogradare
VIDEO | Corvinul - Mioveni, astăzi, de la 12:30, în direct la Prima Sport 1! Hunedorenii se pregătesc de finala Cupei VIDEO | Corvinul - Mioveni, astăzi, de la 12:30, în direct la Prima Sport 1! Hunedorenii se pregătesc de finala Cupei

A crescut printre şobolani şi cerşea mâncare pe străzi înainte să câştige Champions League! Una din cele mai impresionante poveşti din lumea fotbalului

Special Publicat pe 10 iul 2020
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/19416970/1/nani.jpg

Portughezul Nani este personajul principal al uneia din cele mai impresionante poveşti din lumea fotbalului.

A crescut în mahalalele din Amadora într-o sărăcie lucie, fiind obligat să cerşească, dar a învins toate obstacolele pentru a deveni unul dintre cei mai titraţi jucători ai Portugaliei.

Nani este cu siguranţă un caz fericit, dar traseul său poate inspira milioane de oameni aflaţi în situaţii limită.

Fotbalistul ajuns la 33 de ani a rememorat anii chinuitori ai copilăriei, când trebuia să doarmă într-o casă dezafectată, cu o singură cameră, alături de mama şi ceilalţi şapte fraţi ai săi, după ce tatăl lor i-a părăsit.

"Nu aveam ce să mâncăm, luptam pentru supravieţuire! Casa avea o podea plină de găuri din care ieşeau şobolani şi şopârle. Într-un final am ajuns să le privim ca pe ceva normal. E incredibil la ce lucruri te poţi adapta atunci când eşti copil.

Dar singurul lucru cu care nu te poţi obişnui e foamea. Stomacul urlă, durerea e atât de mare încât te întrebi dacă nu cumva cineva te taie în carne vie. Am avut aceste trăiri foarte des"
, povesteşte Nani în The Players Tribune.

În mod paradoxal, Nani spune că norocul său s-a schimbat la 10 ani, când a fost convins de fratele său mai mare, Paulo Roberto, să meargă pe străzile din Lisabona pentru a cerşi mâncare. "Am ales să nu furăm. Ceream, eram oneşti", spune Nani. Primeau pâine, biscuiţi, supă sau chiar pizza, iar viaţa lor s-a schimbat în bine.

"Oh, acea pizza, încă îi simt gustul! Dacă nu ştii cu adevărat ce e foamea poate crezi că exagerez, dar e chiar aşa".

Aşa a ajuns Nani să se îndrepte spre fotbal, după ce patronul unui restaurat i-a aranjat fratelui său, Paulo, un trial la Sporting Lisabona, la care a ajuns însă abia după o lună.

"Fraţii mei nu aveau disciplină, pozitivitate sau dedicaţie, dar eu aveam toate aceste calităţi".

La 16 ani se antrena cu Benfica şi Sporting Lisabona, până când cei din urmă i-au oferit un contract, în 2003.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/19416970/3/nani3.jpg


La patru ani distanţă, Nani devenea un superstar după ce semna cu Manchester United pentru 27 de milioane de euro. Iar pe Old Trafford au început să curgă trofeele, printre care patru titluri în Premier League şi o Ligă a Campionilor, în 2008, când Nani a cucerit şi Campionatul Mondial al Cluburilor.

Cea mai mare satisfacţie a carierei a venit însă în 2016, când Nani a cucerit Campionatul European pentru ţara sa, Portugalia.

Viaţa la United pentru Nani

După ce a a ajuns la United, Nani a locuit iniţial împreună cu deja starul Cristiano Ronaldo şi cu brazilianul Anderson.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/19416970/2/nani2.jpg


"Cât de mult ne distram! Cristiano avea piscină, o masă de ping-pong şi teren de tenis, iar în fiecare zi ne duelam la ceva. Apoi m-am mutat singur.

La început câţiva membri ai familiei mele au stat cu mine, dar apoi au plecat şi mi-a fost foarte greu.

Când se făcea întuneric nu aveam curaj să ies din pat. Daca mi-era foame, nu coboram niciodată în bucătărie...  aşteptam până de dimineaţă. Nici acum nu ştiu de ce, ştiu doar că mă temeam foarte mult.

Şi antrenamentele la Manchester United erau înfricoşătoare. Ştiam că trebuie să învăţ repede, dar Dumnezeu mi-a pus oamenii potriviţi în cale.

Sir Alex Ferguson a fost ca un tată pentru mine. Rio Ferdinand şi Ryan Giggs mi-au oferit atât de multe sfaturi utile, iar Patrice Evra era ca un frate.

Vezi des oameni care se schimbă după ce au totul şi îşi pierd drumul. Eu mi-am spus mereu: în ziua în care vei uita cine eşti cu adevărat, vei fi terminat!

Deci, în multe privinţe sunt încă acel copil care dormea printre şobolani şi şopârle. Sunt încă acel copil care bătea la uşi pentru a cere mâncare!
", povesteşte Nani în The Players Tribune.
 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele