Ultima oră
Ciprian Marica a dat verdictul în privinţa titularului la EURO! ”Nu există alt vârf” Ciprian Marica a dat verdictul în privinţa titularului la EURO! ”Nu există alt vârf”
Elizabeta Samara s-a calificat în optimi la WTT Champions Incheon 2024 Elizabeta Samara s-a calificat în optimi la WTT Champions Incheon 2024
Nu e Drăguşin sau Man! Englezii au numit jucătorul român care trebuie urmărit la EURO Nu e Drăguşin sau Man! Englezii au numit jucătorul român care trebuie urmărit la EURO
Doi antrenori importanţi sunt în pole-position! Cine ar putea să îl înlocuiască pe Xavi la Barcelona Doi antrenori importanţi sunt în pole-position! Cine ar putea să îl înlocuiască pe Xavi la Barcelona
Cine ar fi crezut? Motivul incredibil pentru care un fotbalist din MLS nu a avut voie nici măcar să stea pe bancă Cine ar fi crezut? Motivul incredibil pentru care un fotbalist din MLS nu a avut voie nici măcar să stea pe bancă
All-season, avantaje şi dezavantaje All-season, avantaje şi dezavantaje

Boloni a explicat de ce nu a ajuns selecţioner: "Nu sunt supărat, doar trist! Atunci, de ce dracu' mă cauţi pe mine? România nu are un jucător talentat"

Echipa nationala Publicat pe 26 ian 2022
mail-share icon Email



Ladislau Boloni (68 de ani) va susţine, miercuri, de la ora 10:00, o conferinţă de presă în care va vorbi pe larg despre negocierile eşuate cu Răzvan Burleanu şi Mihai Stoichiţă pentru preluarea postului de selecţioner al României.

11:20: Boloni, despre argumentele sale în faţa altor antrenori români: "Cu tot respectul faţă de antrenorii români, eu, Ladislau Boloni, spun că am fost primul care a luat tricoul cu numărul 100 (n. red - 100 de prezenţe la naţională) în fotbalul românesc. Am luat Cupa Campionilor Europeni în braţe, am adus-o la Otopeni şi am arătat-o oamenilor. De ce eu îndrăznesc să cer altceva? Pentru că eu i-am ajutat pe Petr Cech, am făcut antrenamente speciale cu Varane, cu Mangala, pe care l-am luat de nicăieri. Sau am fost cel care i-a adus pe Kallstrom şi Alexander Frei, pe Gourcuff. Am câteva nume. Să vorbesc despre Defour, Fellaini, Witsel? Cu ăştia am lucrat eu! Atunci pot să ajung şi la portughezi, la Quaresma, Ronaldo, Hugo Viana. Dar şi la români, la Rădoi şi Marius Niculae, băieţi excepţionali pe care i-am luat, i-am scuturat şi m-au recompensat. 

 
Atunci, lăsaţi-mă să spun că am fost cel mai bun antrenor în trei ţări. Am câştigat campionate, cupe şi Supercupe în fotbalul occidental. Am făcut şi pas greşit, dar cea mai mare performanţă a mea e că am lucrat 25 de ani în fotbalul occidental. Permiteţi-mi să spun că doresc acest lucru. Aşa puteam avea liniştea şi calmul".

11:10: Boloni, despre reţeta financiară: "Ideea că aş fi cerut nu ştiu cat...Pretenţia mea a fost pur şi simplu ca salariul meu să fie mai aproape de cel al lui Daum decât cel al lui Mirel, de exemplu. Daum, cu tot respectul meu, nu ştiu unde a obţinut rezultate deosebite. Atunci eu am curajul să spun, îmi cer iertare dacă sunt îngâmfat, îmi permit să cer cel puţin salariul lui. Ştiţi că sunt în relaţii bune cu Mirel Rădoi, am discutat de multe ori, dar, la un moment dat, am spus să facem în aşa fel încât salariul meu să fie mai aproape de salariul lui Daum. Şcoala de antrenori români e bine pusă la punct, aşa am auzit. Dacă e aşa, de ce trebuie ca antrenorii români să aibă salariul jumătate din cel al străinilor? De ce, dacă i-am educat bine şi sunt buni? Să nu fie această diferenţă! Am făcut un compromis mai mare de 60% ca să accept propunerea FRF. Nu asta a fost o problemă esenţială".

11:00: Într-o radiografie dură a fotbalului românesc, Loţi Boloni a ajuns la concluzia tristă că echipa României nu are, acun, niciun jucător talentat care să se poată impune pe plan extern: "Echipa naţională de azi poate face un meci mare, apoi să clacheze. Eu cunosc mirosul vestiarului din Occident. Eu cam văd ce trebuie să le spun, ce ar fi vrut să le spun lui X sau lui Y. Ce eşti şi ce ai putea să devii. Pentru că eu văd calităţile unora. Tot timpul căutam într-un singur jucător o calitate, dar aceea să fie de nivel internaţional. Astăzi, din păcate, în echipa naţională a României, să mă ierte jucătorii, nu găseşti un jucător talentat. Sau nu găseşti jucătorul talentat după aprecierile mele, despre care pot accepta că sunt şi greşite. Ultimii jucători de anvergură internaţională sunt Chivu şi Mutu. Nu e o problemă să jucăm cu ei, pentru că ştiu exact ce trebuie să facă Răzvan Marin, de exemplu, pentru ca el să rămână la Ajax Amsterdam. Eu ştiu ce-i lipseşte, ştiu ce aş încerca să-i dau". 

10:50: Boloni îi răspunde lui Dragomir, care anunţase că anrenorul va pleca de la negocierile cu FRF dacă va primi o ofertă mai bună din punct de vedere financiar: "Eu, dacă nu aş fi vrut să vin, azi nu ne-am fi văzut aici. Ştiam că e o posibilitate frumoasă să mă urc în ultimul tren. Vine cineva şi aruncă o frază, că vine o ofertă săptămâna viitoare sau într-o lună...Am fost în Grecia şi Slovacia pentru a prelua echipe şi am spus nu. Sunt nedrepte şi iresponsabile astfel de declaraţii".

10:40: Boloni se gândea la un antrenor secund cu nume. Adrian Ursea, Emil Săndoi, Liviu Ciobotariu şi Adrian Mutu ar fi fost opţiunile lui Loţi. În cazul lui Mutu, ideea lui Boloni era de a-l avea secund pentru a-l pregăti pentru rolul de selecţioner: "Legat de staff, îl voiam antrenor secund pe Adrian Ursea. El fiind secund la Nice, a fost la mine de două-trei ori. Mi-a plăcut modul lui de a vedea lucrurile. Nu mergeam paralel în idei, dar spuneam că Adrian poate fi unul care vine cu aceleaşi exigenţe occidentale, venite din Franţa sau Elveţia, care sunt mai pretenţioase. Am fi avut acelaşi numitor comun. Dar mi s-a explicat că ar fi buni oameni care cunosc mai bine fotbalul românesc, pentru că una dintre problemele mele ar fi fost că nu cunosc fotbalul românesc. Am înţeles, am optat atunci pentru alţi doi oameni: Liviu Ciobotariu, pe care-l apreciez deosebit de mult, şi Emil Săndoi. Amândoi cred că era prea mult pentru Federaţie.
 
Pe urmă am avut o idee pe care nu am dezvoltat-o niciodată, dar o fac acum. Sper să nu-l jignesc pe Adrian Mutu, despre care auzeam că ar fi în cărţi. Pentru că am vârsta pe care o am...Germania lucra cu această idee, ei pregăteau viitorul selecţioner, aveau pe cineva. Mă gândeam, nu am dezvoltat ideea nici cu Mutu, cu care nu am relaţii deosebit de bune, dar a simţit fotbalul occidental". 

10:33: Întrebat dacă a simţit că FRF încearcă să-şi facă imagine pe spatele său, Boloni spune că nu a resimţit acest lucru: "Simţeam, la Nisa şi la Bucureşti, când vorbeam cu domnul Burleanu, un tânăr educat, că mă vrea. Pe urmă ce reieşea, ce venea către mine, acest lucru nu acoperea cuvintele sale. Dacă mă vrei într-adevăr, mă laşi să muncesc. Am închis discuţiile de mai multe ori pentru ca a doua zi să o reluă. Automat şi mie mi s-a înfiripat în minte dacă mă vor sau nu. Ei spuneau că da, dar contractul spunea total alt lucru".

10:23: Impunerea clasării printre primele două în Liga Naţiunilor a fost un alt moment care l-a deranjat pe Boloni: "Contractul a fost până la finalul Campionatului European, pe 24 iulie 2024. Atunci încep să văd dacă ce? Dacă suntem la European e 24 iulie, dacă suntem la baraj e primăvara, dacă nu suntem e 23 septembrie. Dacă nu sunt dat afară până în 22 septembrie până în Liga Naţiunilor. Eu nu ştiam până când semnez! Nu e vina Federaţiei că am trei acţiuni la echipa naţională. Dar credeam că oiectivul principal rămâne obiectivul principal şi nu-l încurcăm cu cel secundar. Eu nu am văzut un contract fără o dată de terminare fixă. 
 
România are potenţialul să fie prima în Liga Naţiunilor, dar ar putea să nu reuşească. Contractul spune că aş putut fi demis, dacă nu câştig. Iertaţi-mă, dar nu am putut să accept. De aici s-au dedus propuneri din partea mea, prin care câştigam timp şi posibilităţi de a da importanţă obiectivului principal. În viaţa mea nu am avut asemenea momente greu de suportat precum aceste două săptămâni petrecute la Târgu Mureş. Ne împiedicam tot timpul de acest obiectiv intermediar. Ei aveau trei şanse din patru să mă înlocuiască. Trebuia să câştig grupa de Liga Naţiunilor, apoi, prin negocieri, am ajuns la obiectivul locurile 1-2. Eu voiam ştergerea clauzei! Voiam să mă folosesc de Liga Naţiunilor pentru a pregăti Europeanul. Propunerea mea a fost respinsă.
 
Dacă erai demis după cinci luni nu era nicio recompensă financiară. Citez din memorie ceea ce m-a deranjat: "Nu putem ţine un antrenor care pierde, pentru că avem alte obiective". Atunci, de ce dracu' mă cauţi pe mine? Obligaţiile lor erau zero. Eu am spus că, dacă ei mă pot da afară, să am şi eu libertatea să plec dacă sunt pe primul sau ultimul loc. Şi nu a fost acceptat! Am zis să semnăm un contract până la finalul Ligii Naţiunilor, dar avem 10-12 zile în care fiecare să denunţe continuarea contractului înainte să păşim în a doua parte a contractului. Acest lucru a fost acceptat, dar doar pentru două-trei ore".

10:16: Boloni susţine că partea materială nu a avut de-a face cu eşuarea negocierilor: "Eu eram prezent în orice moment pentru discuţii. Boloni a fost tot timpul prezent. Altă chestie, care pentru mine nu e deranjantă, dar în general spunem că nu vorbim despre bani. Partea financiară a contractului sau durata contractului în ani...Discuţii inutile pentru mine! Partea financiară nu a constituit niciodată o problemă, nu a fost nicio piedică pentru mine. Aş putea să spun ce s-a întâmplat: nu sunt supărat, dar sunt puţin trist".

10:12: Ladislau Boloni a explicat, pe larg, care au fost motivele care l-au făcut să refuze oferta FRF. Dispus să vină cu inima deschisă la naţională, fostul mijlocaş a avut dubii legate de durata contractului, dar şi de un obiectiv intermediar impus de FRF, acela de a prinde cel puţin locul doi în Liga Naţiunilor:
 
"E o onoare deosebită, o mândrie personală a ta şi a familiei tale să fii selecţionerul ţării tale. Permiteţi-mi să-l felicit pe noul selecţioner şi să-i urez mult succes. De ce suntem aici? Deoarece am fost căutat de către FRF să ocup această poziţie, pe care am analizat-o şi am acceptat să discut despre treaba aceasta. Dar trebuie să vorbesc despre un parcurs al vieţii mele, mai mult de jumătate. Am ajuns la ASA, am purtat tricoul echipei naţionale. Acum, după atâta hoinăreală în fotbalul european, visul meu era să termin tot cu echipa naţională. 
 
De ce nu s-a realizat? În cariera mea de antrenor, am semnat multe contracte, am stat de vorbă cu mulţi oameni care aparţineau de elita fotbalului european. Dar niciodată nu m-am izbit de atâtea probleme, pentru mine ilogice. Nu m-am izbit de atâtea probleme care pentru dumneavoastră sau alţii erau minore. Dar eu aşa simţeam, că aceste mici probleme care se adăugau mă deranjau atât de mult încât simţeam că e greu să dau totul. Dacă Boloni vine acasă, atunci trebuie să reuşească. Şi trebuie să dai 150% din tine! Lipsa acestei logici mă împiedica să fac pasul înainte. 
 
Eu nu am semnat niciodată un contract la care să nu cunosc data sfârşitului. În mediul profesionist un contract durează de la 1 iulie la 31 iunie. Aveai un finish, o dată la care se pune punctul. Ştiţi, când nu ştim ce să scriem, punem trei sau patru puncte. La mine erau trei sau patru puncte! 
 
Luând contractul, am văzut obiectivul principal, calificarea la European. Obiectivul care mă interesa foarte mult! Dar, dacă ai acest obiectiv pentru care nu ai aşa mult timp, deşi aveam proiectele şi driblingurile mele pentru a munci, Îmi dădeam seama că obiectivul principal e pe plan secundar, un alt obiectiv intermediar pe care eu îl consideram o piedică revenea tot timpul. Şi m-a pus foarte mult pe gânduri. Şi nu ascund că discuţiile pe care le-am purtat au fost deosebit de interesante, deschise şi sincere. Simţeam că oamenii mă vor, dar, după aceste dificultăţ de care mă loveam, aceeaşi frază avea acum semnul întrebării", a spus Boloni, în începutul conferinţei de presă.
 
În timp ce Federaţia s-a orientat spre Edward Iordănescu, cel cu care a bătut palma pentru preluarea locului lăsat liber de Mirel Rădoi, fostul mijlocaş al Stelei va rupe tăcerea în cadrul unui eveniment găzduit de Crowne Plaza, adică exact locul în care şi-a anunţat şi plecarea de la naţională la Sporting Lisabona, în 2001. În cadrul conferinţei de presă, Boloni va oferi amănuntele aşteptate de întreaga lume a fotbalului românesc şi va explica cu subiect şi predicat care au fost motivele care au dus la întreruperea tratativelor.
 
Sosit în ţară pe 6 ianuarie, după ce avusese înainte o întâlnire cu Burleanu şi Stoichiţă la Nisa, Boloni a fost, mult timp, marele favorit pentru a devenit noul selecţioner al României. Se pusese de acord cu FRF asupra unui contract care să includă două campanii de calificare la turneele finale - Europeanul din 2024 şi Mondialul din 2026 -, apoi lucrurile s-au precipitat în momentul în care Burleanu a insistat asupra unei clauze care le permitea federalilor să-l demită pe antrenor în cazul în care România nu obţine cel puţin locul al doilea în grupa de Liga Naţiunilor cu Bosnia, Muntenegru şi Finlanda. A fost momentul în care Boloni nu s-a mai simţit confortabil, iar tratativele au intrat în impas. Al doilea moment a venit când FRF a început negocierile şi cu Edward Iordănescu, Loţi considerând demersul drept o lipsă de respect la adresa sa.
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri