Ultima oră
Irina Begu s-a calificat în sferturi la primul turneu de la revenirea pe teren Irina Begu s-a calificat în sferturi la primul turneu de la revenirea pe teren
Răzvan Marin, promisiune pentru suporterii naţionalei! "O vom lua de la capăt" Răzvan Marin, promisiune pentru suporterii naţionalei! "O vom lua de la capăt"
Comoţionat în meciul cu Irlanda de Nord, Vasile Mogoş a aflat când va putea evolua Comoţionat în meciul cu Irlanda de Nord, Vasile Mogoş a aflat când va putea evolua
VIDEO | Aşa să te tot uiţi la meciuri! Cel mai electrizant comentator a "lovit" din nou VIDEO | Aşa să te tot uiţi la meciuri! Cel mai electrizant comentator a "lovit" din nou
Horaţiu Giurgiu, legendă a baschetului românesc, a murit la 85 de ani Horaţiu Giurgiu, legendă a baschetului românesc, a murit la 85 de ani
Prima decizie luată de UTA Arad după suspendarea dictată de Comisia de Disciplină Prima decizie luată de UTA Arad după suspendarea dictată de Comisia de Disciplină

Cota la pariuri: ce este şi cum se calculează

Noutăți Publicat pe 22 nov 2021
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38116/20476063/1/pb.jpg

Pasiunea pentru sport vă aduce la stadion, în faţa televizorului sau a dispozitivelor mobile, ca să urmăriţi live întrecerile şi competiţiile favorite. Pentru a ridica acest hobby la un alt nivel, aveţi la dispoziţie o gamă largă de pariuri online, care adaugă la satisfacţia victoriei echipei favorite şi bucuria câştigurilor personale. Ca să porniţi cu dreptul către această întâlnire cu norocul, vă prezentăm câteva detalii despre ceea ce înseamnă cota la pariuri sportive şi cum se determină în diferite momente dintr-un meci sau dintr-o altă competiţie (campionat, turneu, diverse probe sportive).

Ce reprezintă cota la pariuri

Pe scurt, cota la pariuri înseamnă probabilitatea ca un anumit eveniment să se întâmple şi arată câţi bani se pot câştiga în cazul unei predicţii corecte. Această probabilitate poate fi exprimată în format decimal, cum se întâmplă la casele de pariuri din Europa, în format fracţionar ca în Marea Britanie, sau prin modalităţi mai complicate, precum în America (cote pozitive şi negative) sau în Asia.

La noi în ţară se foloseşte sistemul decimal pentru exprimarea cotelor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru pariori, deoarece permite înţelegerea rapidă şi operarea facilă a biletelor de pariuri sportive.

Cum se calculează o cotă la casele de pariuri

În principiu, o cotă se calculează după formula 100 / probabilitatea de câştig, dar din rezultatul matematic se va scădea o mică valoare ce reprezintă marja casei de pariuri.

Probabilitatea de câştig se evaluează pe bază de statistici, informaţii despre echipe şi jucători, iar valoarea ei este dinamică, în funcţie de evoluţiile meciurilor şi de modificările apărute pe parcurs în campionatul, turneul sau concursul respectiv.

Acestea sunt motivele pentru care veţi întâlni cote diferite pentru acelaşi meci dacă veţi accesa mai multe site-uri de pariuri sportive.

Cum calculezi probabilitatea în funcţie de cotă

Veţi găsi afişate cote pentru diverse evenimente sportive, iar ca să aflaţi care este probabilitatea de a se realiza scorul respectiv, o puteţi calcula după formula probabilitatea (%) = 1 / cotă.

Astfel, dacă vedeţi în dreptul unui meci o cotă de 1,50, înseamnă că probabilitatea estimată pentru victoria echipei respective este de 1/1,50=0,66, adică 66%. Cu cât probabilitatea este mai mică, valoarea cotei va fi mai mare.

Atunci când mizaţi pe un outsider şi acesta învinge în mod neaşteptat, veţi câştiga suma de bani pe care aţi mizat-o, înmulţită cu acea cotă pe care casa de pariuri a alocat-o meciului. Cota va fi mare, pentru că acel jucător pe care toată lumea îl considera fără şanse, avea o probabilitate foarte mică de victorie. 

Cum se calculează câştigul la pariuri sportive în funcţie de cotă

Câştigul la pariuri sportive depinde pe de-o parte de cotă, iar pe de altă parte de suma pe care sunteţi dispus să o jucaţi, şi care poartă numele de miză. Banii care vă rămân în buzunar după terminarea evenimentului pe care aţi pariat se calculează după formula câştigul = (cotă * miză) – miză.

De exemplu, dacă veţi considera cota de 1,50 despre care am menţionat anterior, la o miză de 100 de lei, câştigul va fi de (1,50 * 100 lei) – 100 lei = 50 lei. 

Acesta este un pariu individual, dar calculul devine mai complicat în cazul unor bilete cu mai multe selecţii, care au cote tentante. Site-urile de pariuri oferă în mod constant biletul zilei, care grupează cele mai interesante meciuri din sporturi diferite şi le alocă o cotă agregată.

În acest caz cotele individuale pentru fiecare pariu sunt înmulţite şi se obţine coeficientul final, care funcţionează drept multiplicator pentru suma mizată. De exemplu, pentru un bilet combo cu 3 pronosticuri, care au cotele 1,90, 1,40 şi 2,00, coeficientul final va fi 5,32. Astfel, dacă mizaţi 50 de lei pe acest bilet şi el iese câştigător (toate cele 3 evenimente sportive înregistrează rezultatele pronosticate), veţi obţine 5,32 * 50 = 266 lei, iar câştigul efectiv va fi de 216 lei, adică 266 lei - 50 lei (suma investită iniţial).

Reţineţi aceste detalii despre cote la pariuri şi modalităţile de calcul pentru câştiguri la pariuri individuale şi pariuri multiple, jucaţi responsabil, bucuraţi-vă de sporturile favorite şi descoperiţi sporturi noi prin intermediul site-urile de pariuri sportive.

mail-share icon Email
viewscnt

Alte știri

Ultimele articole Toate articolele