EDITORIAL | CÂND VOI JUCAȚI CU INIMA, ȘI NOI SCRIEM DIN INIMĂ. VĂ MULȚUMIM! - LOOKSPORT
Skip to content
Champions League Editoriale Europa League Liga I Noutăți Uncategorized

EDITORIAL | CÂND VOI JUCAȚI CU INIMA, ȘI NOI SCRIEM DIN INIMĂ. VĂ MULȚUMIM!

Victoria CFR-ului de la Glasgow nu este o minune și nu s-a născut din nimic. Dan Petrescu s-a întors în Scoția pentru a le „dărui” gazdelor tot patru goluri, la fel ca-n 2009, dar, totodată, ca să împace și protestanții, și catolicii. Ce performanță! Acum, i-am făcut pe cei de la Rangers să râdă de rivalii lor, de parcă noi suntem Barcelona.

Am trăit din nou acea seară în care Clujul și România au devenit actori principali în presa din întreaga lume. Guardian, Sky, Gazzetta sau ghidușii de la Sport Bible s-au grăbit să anunțe un rezultat precum o caniculă scoțiană în plină toamnă. Rarisim. CFR a fost „breaking news” la nivel continental cu acest abracadabrant 3-4.

În urmă cu o zi, trăiam cu ideea că suntem mai mici ca niciodată. Astăzi?

Sunt clipe care ne obligă să ne amintim ce potențial are mult batjocoritul fotbal românesc. Celtic tocmai și-a vândut fundașul stângă la Arsenal pe 27 de milioane de euro. Fundașul stânga! Clubul lui Lennon a cheltuit 12 milioane de euro doar pentru a se întări în apărare. Stadionul pe care, aseară, a scris istorie CFR, alături de Ali Sami Yen, sunt arenele ce l-au intimidat cel mai tare pe uriașul Maldini, conform spuselor sale. După Lionel Messi, Celtic Park este cel mai înfricoșător loc de pe planeta fotbal. E un spațiu predestinat legendelor, nemuririi, precum Anfield, Bernabeu sau Wembley.

Să ne oprim aici. N-are sens să intrăm în jocurile lui Petrescu, să explicăm ce toată lumea știe.

În schimb, e noaptea și dimineața în care, unii dintre noi, ne cerem scuze. Lui Petrescu, pentru că n-am fost capabili să-i vedem sclipirile și știința din spatele nebuniei. „Bătrânilor”, pe care îi bănuiam că nu mai rezistă. Noilor veniți, pentru că nu-i credeam în stare ca, venind de la Tiraspol sau de la Botoșani, ne vor aminti de victoriile de la Roma sau de la Manchester. Vor avea fotografia lor pe pereții holurilor din Gruia, dar și în marile povești ale fotbalului românesc.

Ne-au făcut-o. Cu toții. Și au pornit din primul tur, cot la cot cu Liechtenstein. Și au renăscut din cenușa insolvenței. Deja vorbim de un ADN de campioni.

În Templul din Glasgow se intră cu inima. E scena ideală pentru toți cei care vor să anunțe că sunt fotbaliști. Treaba aceasta o știe cel mai bine copilul Țucudean, cel care, când abia ieșise din pubertate, a ales să refuze șederea la Celtic. A considerat, împreună cu familia, că e mai bine acasă, printre cei dragi. Când s-a făcut băiat mare, cariera l-a readus pe același teren. Tocmai Țucudean, cu inima sa pe care o credeam vulnerabilă, a pus punct unui calificări interzise cardiacilor. Are cineva probleme cu inima în vestiarul ăla? Cred că nu.

Victoria CFR-ului de la Glasgow nu este o minune și nu s-a născut din nimic. Este rezultatul muncii și credinței unui grup de bărbați conduși de un antrenor adevărat. Fotbalul românesc nu este unul sărac. Să n-o mai spunem niciodată. Îi jignim pe Dan Petrescu și pe ai săi haiduci.

Cristian Aszalos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră să vezi ce meciuri sunt pentru tine