EDITORIAL | Lobby pentru Lobonț - LOOKSPORT
Skip to content
Editoriale Liga II Noutăți Serie A

EDITORIAL | Lobby pentru Lobonț

Să vii după Mircea Cojocaru nu e o misiune ușoară. După trei meciuri de campionat, antrenorul lui „U” a înlănțuit trei victorii, a strâns un golaveraj de 11-0 și a urcat pe podium într-un mod cât se poate de triumfal. În ritmul acesta, Bogdan Lobonț se va vedea nevoit să păstreze linia impusă din ianuarie încolo, când va prelua ștafeta. Fostului mare portar i se aruncă o mănușă grea. Prima din cariera de „principal”.

La prima vedere, nimeni nu schimbă ceva ce funcționează. La a doua vedere, aflăm că nu se modifică nimic în rău. Mircea Cojocaru își va relua munca de o viață și sub mandatul „Pisicii”, pentru simplul fapt că, înainte de toate, nu-și mai dorește această postură centrală. Până atunci, maestrul silențios și modest de pe banca Universității Cluj își va continua urcușul și, de Crăciun, le va lăsa suporterilor „Șepcilor roșii” un motiv de speranță sub pom.

Spalletti, Ranieri, Montella, Luis Enrique, Zeman, Rudi Garcia, Di Francesco. Numele înșirate reprezintă o parte dintre antrenorii cu care a lucrat Bogdan Lobonț la AS Roma. Timp de multe sezoane, în niciun moment, românul nostru n-a fost găsit inutil de acești corifei ai jocului. Într-un mediu atât de concurențial și într-o cultură italiană atât de maniacă în privința amănuntelor, nimeni nu taie frunze la câini cu leafa la zi, taman în Cetatea Eternă.

Germenii implicării lui Lobonț în activitatea de antrenor au apărut în această perioadă, una în care fostul goalkeeper a furat meserie, a realizat o muncă specifică cu portarii și a devenit unul dintre acei „secunzi” dintre jucători, un soi de lider existent în orice vestiar serios. Apoi, a fost soliciat pentru a face parte din echipa tehnică condusă de genialul Monchi, o activitate mai comodă de scrutare a piețelor străine în căutarea de noi promisiuni. Finalmente, o îndeletnicire pe care fostul internațional o va întrerupe în detrimentul celei mai grele meserii din fotbal, cea din banca suferinței.

Dar Bogdan Lobonț, portarul etern răgușit de la cât și-a ordonat apărătorii din fața sa, vrea să-și transpună viziunea și idealurile dobândinte la cel mai înalt nivel în cabina Universității Cluj. Conducătorii lui „U” i-au oferit o șansă. Așa cum Lucescu, prin 1997, a asezat între buturile Rapidului un puști venit din Hunedoara sau așa cum, în 2009, ajuns la Trigoria pentru a se recupera după o accidentare gravă la genunchi, tânărul, devenit celebru între timp, avea să rămână acolo aproape un deceniu, până în clipa retragerii.

O poveste de succes e mai frumoasă când nimeni nu-i poate bănui finalul, când începutul naște multe întrebări, controverse sau dileme. Până vom descoperi împreună ce urmează, am o vagă bănuială că Lobonț știe deja și ce-a mâncat Goga astăzi sau ce exerciții a comandat profesorul Cojocaru la antrenamente. Meticulozitatea italiană e contagioasă când esti nebun după fotbal.

Cristian Aszalos

Un comentariu pentru “EDITORIAL | Lobby pentru Lobonț

  1. Mare curaj! Sau inconstientă. Să preei pe U fara sa fi antrenat pe NIMENI! Daca îi iasă….este ok. Dar dacă nu…..atunci poti sa dispari si sa nu mai calci prin Cluj secolul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră să vezi ce meciuri sunt pentru tine