Ultima oră
Xavi şi-a motivat alegerea, după discuţia cu preşedintele Barcelonei. „Proiectul nu s-a terminat” Xavi şi-a motivat alegerea, după discuţia cu preşedintele Barcelonei. „Proiectul nu s-a terminat”
Duel istoric pe zgura de la Madrid! Rafa Nadal, faţă în faţă cu un puşti de 16 ani Duel istoric pe zgura de la Madrid! Rafa Nadal, faţă în faţă cu un puşti de 16 ani
Alertă în Bănie! Universitatea Craiova va avea o absenţă de marcă la duelul cu CFR Cluj Alertă în Bănie! Universitatea Craiova va avea o absenţă de marcă la duelul cu CFR Cluj
Brigada de arbitri delegată pentru partida care poate fi decisivă în lupta la retrogradare, Dinamo - FC Voluntari Brigada de arbitri delegată pentru partida care poate fi decisivă în lupta la retrogradare, Dinamo - FC Voluntari
Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League
Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua

EDITORIAL | Omul din spatele nebuniei

Noutăți Publicat de Aszalos Cristian pe 12 dec 2018
mail-share icon Email

O paradă a decis soarta celui mai important meci din această săptămână de Champions League şi ne invită la o dezbatere obligatorie. Reflexul lui Alisson Becker din faţa lui Milik le va aduce celor de la Liverpool zeci de milioane de lire, după o nouă calificare emoţională decisă pe Anfield, acolo unde mantra „YNWA” chiar e o formulă magică.

Brazilianul a fost, pentru câteva săptămâni, cel mai scump portar din istoria fotbalului, până la trecerea lui Kepa la Chelsea. Cei doi l-au depăşit pe inegalabilul Buffon. Se deduce că vânzarea de tricouri e aproape un mit, mai ales că doar un mic procent din încasări se întoarce, de fapt, la cluburi. Banii adevăraţi vin de altundeva, din astfel de reacţii decisive precum parada lui Alisson.

Pe vremuri, nişte băieţi ca Figo, Zidane sau, mai recent, Cristiano Ronaldo stabileau borne ce păreau imposibil de depăşit în materie de bani. Acele mutări se prezentau mai ancorate în realitate. Dezvăluiau un punct de cotitură. Nu produceau stupoare sau nu transmiteau ideea de indecenţă, de risipă. Pentru că respectivii şi-au depăşit cu mult anvergura sumelor de transfer, intrând în legendă.

Astăzi, piaţa de transferuri seamănă cu afacerile imobiliare din unele oraşe ale României. Pentru o coşmelie din fundul Clujului te îndatorezi pe viaţă, ca-n Londra sau New York.

Însă nici marile cluburi nu se sinchisesc să sfideze percepţiile colective de bun simţ. S-a ajuns la nişte orgii cu milioane pentru nişte armăsari precum Pogba sau pentru un copil teribil ca Dembele. Suporterii şi ziariştii trăiesc în confuzie. În lumea acestor tranzacţii cu impresari şi comisioane nesimţite s-a pierdut valoarea banului. 

Totuşi, în toată această destrăbălare în lux există o superbă lecţie pe care ne-o oferă lumea mare a fotbalului. 

Aceasta ne reaminteşte că cea mai importantă resursă a unei societăţi este omul. Cluburile de renume investesc în sportivii lor aşa cum nu o face niciun stat în cetăţenii lui. Efortul şi talentul sunt răsplătite, iar restul e doar dezbatere, gusturi sau cifre reci.

Când un portar precum Alisson e în stare să-ţi salveze un întreg sezon european cu un simplu gest, începi să înţelegi de ce e al doilea cel mai scump goalkeeper din istoria jocului.

Încă mai există viaţă şi în nebunia acestor cumpărături. În schimb, vom căpia de-a binelea doar când cineva se va interesa cât costă atmosfera de pe Anfield. 

Cristian Aszalos

mail-share icon Email
viewscnt

Noutăți

Ultimele articole Toate articolele