EDITORIAL | Omul din spatele nebuniei - LOOKSPORT
Skip to content
Champions League Editoriale Noutăți

EDITORIAL | Omul din spatele nebuniei

O paradă a decis soarta celui mai important meci din această săptămână de Champions League și ne invită la o dezbatere obligatorie. Reflexul lui Alisson Becker din fața lui Milik le va aduce celor de la Liverpool zeci de milioane de lire, după o nouă calificare emoțională decisă pe Anfield, acolo unde mantra „YNWA” chiar e o formulă magică.

Brazilianul a fost, pentru câteva săptămâni, cel mai scump portar din istoria fotbalului, până la trecerea lui Kepa la Chelsea. Cei doi l-au depășit pe inegalabilul Buffon. Se deduce că vânzarea de tricouri e aproape un mit, mai ales că doar un mic procent din încasări se întoarce, de fapt, la cluburi. Banii adevărați vin de altundeva, din astfel de reacții decisive precum parada lui Alisson.

Pe vremuri, niște băieți ca Figo, Zidane sau, mai recent, Cristiano Ronaldo stabileau borne ce păreau imposibil de depășit în materie de bani. Acele mutări se prezentau mai ancorate în realitate. Dezvăluiau un punct de cotitură. Nu produceau stupoare sau nu transmiteau ideea de indecență, de risipă. Pentru că respectivii și-au depășit cu mult anvergura sumelor de transfer, intrând în legendă.

Astăzi, piața de transferuri seamănă cu afacerile imobiliare din unele orașe ale României. Pentru o coșmelie din fundul Clujului te îndatorezi pe viață, ca-n Londra sau New York.

Însă nici marile cluburi nu se sinchisesc să sfideze percepțiile colective de bun simț. S-a ajuns la niște orgii cu milioane pentru niște armăsari precum Pogba sau pentru un copil teribil ca Dembele. Suporterii și ziariștii trăiesc în confuzie. În lumea acestor tranzacții cu impresari și comisioane nesimțite s-a pierdut valoarea banului. 

Totuși, în toată această destrăbălare în lux există o superbă lecție pe care ne-o oferă lumea mare a fotbalului. 

Aceasta ne reamintește că cea mai importantă resursă a unei societăți este omul. Cluburile de renume investesc în sportivii lor așa cum nu o face niciun stat în cetățenii lui. Efortul și talentul sunt răsplătite, iar restul e doar dezbatere, gusturi sau cifre reci.

Când un portar precum Alisson e în stare să-ți salveze un întreg sezon european cu un simplu gest, începi să înțelegi de ce e al doilea cel mai scump goalkeeper din istoria jocului.

Încă mai există viață și în nebunia acestor cumpărături. În schimb, vom căpia de-a binelea doar când cineva se va interesa cât costă atmosfera de pe Anfield. 

Cristian Aszalos

Un comentariu pentru “EDITORIAL | Omul din spatele nebuniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră să vezi ce meciuri sunt pentru tine