Ultima oră
Căpitanul lui Dinamo, mesaj clar: ”Singurul meci în care mai depindem de noi!” Căpitanul lui Dinamo, mesaj clar: ”Singurul meci în care mai depindem de noi!”
VIDEO | AS Roma a câştigat în prelungiri cu Udinese, în continuarea meciului întrerupt pe 14 aprilie VIDEO | AS Roma a câştigat în prelungiri cu Udinese, în continuarea meciului întrerupt pe 14 aprilie
VIDEO | Universitatea Craiova - CFR Cluj 0-0, în direct la Prima Sport 1! Ambele echipe au creat pericol în prima repriză VIDEO | Universitatea Craiova - CFR Cluj 0-0, în direct la Prima Sport 1! Ambele echipe au creat pericol în prima repriză
Pierdere mare pentru un club cu pretenţii din Superliga: "Nu îi văd în play-off"  | EXCLUSIV Pierdere mare pentru un club cu pretenţii din Superliga: "Nu îi văd în play-off" | EXCLUSIV
Marius Măldărăşanu s-a dezlănţuit după ce FC Hermannstadt a urcat pe primul loc în play-out: ”Le-am citit jocul” Marius Măldărăşanu s-a dezlănţuit după ce FC Hermannstadt a urcat pe primul loc în play-out: ”Le-am citit jocul”
David Puicea, calificat în finala juniorilor la sărituri, de pe locul 5 David Puicea, calificat în finala juniorilor la sărituri, de pe locul 5

EXCLUSIV | A jucat doi ani în Elveţia şi o pune în gardă pe CFR: "Young Boys e comparată cu Borussia Dortmund!"

Europa League Publicat de Popa Robert pe 29 oct 2020
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38108/19568877/1/cris-todea.jpg

Fost mijlocaş la UTA sau Gaz Metan Mediaş, Cristi Todea (42 de ani) e unul din puţinii jucători români care au evoluat de-a lungul timpului în campionatul Elveţiei, şi actualul secund al Dunării Călăraşi a vorbit pentru Look Sport înainte de confruntarea CFR - Young Boys, din grupele Europa League.

Todea a jucat pentru Bellinzona între 2005 şi 2007, perioadă în care a strâns 40 de meciuri şi 5 goluri în tricoul elveţienilor.

Cristi, ce impresie ţi-a lăsat fotbalul elveţian în perioada când ai jucat acolo?
Am avut o perioadă foarte bună, una frumoasă, la Bellinzona. Am fost şi aproape de a promova în prima ligă (în sezonul 2006-2007, Bellinzona a ajuns la barajul de promovare de pe locul doi, dar a pierdut ambele manşe cu Aarau, 1-2 şi 1-3 – n. red.). Oferte de acolo nu am primit, dar în schimb m-am aflat în discuţii cu Lugano (echipă din aceeaşi ligă – n. red.), în timpul unui cantonament din Italia. Cât am jucat în Elveţia, salariile s-au plătit mereu la timp. Clubul punea banii la bancă, iar banca se ocupa de plăţi în fiecare lună. Nu existau întârzieri salariale în Elveţia, indiferent de valoarea contractului. Am avut condiţii foarte bune, terenuri de antrenament, săli de forţă. Ca o paranteză, aş vrea să-ţi spun că la vremea respectivă, fotbalul nu era cel mai popular sport din ţară, ci hocheiul.

L-ai avut coleg pe Cristian Ianu, atacant cu foarte multe goluri în primele două ligi din Elveţia. Cum te-ai înţeles cu el?
Ianu rămâne un jucător important pentru fotbalul elveţian. Mereu a avut dorinţa de a marca. Era un fel de Inzaghi. În fiecare an marca cel puţin 15 goluri, dovadă că a făcut pasul spre prima ligă de acolo. E stabilit în Elveţia de mai mulţi ani, mai vorbesc şi acum din când în când cu el. E păcat că nu a fost convocat. Chiar discutam la un moment dat, mai în glumă, mai în serios, despre asta (posibilitatea de a fi chemat la naţionala României, datorită evoluţiilor foarte bune pe care le avea Ianu – n. red.). Erau nişte discuţii la vremea respectivă.

Chiar dacă nu ai evoluat în prima ligă elveţiană, ce impresie ţi-a lăsat Young Boys Berna ca jucător în această ţară?
Nu am mai urmărit-o în ultimul timp, dar aşa cum o ştiu eu, ca stil de joc, dar şi al echipamentului în culorile galben-negru, lui Young Boys i se spunea ”Borussia Dortmund din Elveţia”. Era mereu o echipă cu pretenţii, una care se bătea an de an la câştigarea titlului. O echipă valoroasă. Pot spune că era şi este un club atractiv, dovadă că jucători alături de care am evoluat la Bellinzona au ajuns acolo. Antrenorul pe care l-am avut atunci, Vladimir Petkovic, a mers la Young Boys după ce s-a despărţit de Bellinzona. E un antrenor foarte bun, dovadă că acum este selecţionerul Elveţiei (încă din 2014 – n. red.). Mi-ar fi plăcut şi mie să joc la Young Boys.

Poate CFR Cluj să o învingă pe Young Boys?
CFR a arătat că se poate bate cu orice echipă din Europa. Am văzut şi cu Sevilla, într-o dublă unde nu a pierdut. Sevilla a luat ulterior trofeul Europa League. CFR are un lot foarte bun, jucători de calitate, un antrenor bun. Dacă mă întrebi de vreun jucător de la CFR care m-a impresionat, îl voi menţiona pe Ovidiu Hoban, care mi-a fost coleg (la Gaz Metan Mediaş - n. red.), un băiat profesionist şi foarte serios.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Europa League

Ultimele articole Toate articolele