Ultima oră
Novak Djokovic nu ştie încă numele viitorului său antrenor: ”Nu am o idee precisă şi nu ştiu dacă va exista vreunul!”

Novak Djokovic nu ştie încă numele viitorului său antrenor: ”Nu am o idee precisă şi nu ştiu dacă va exista vreunul!”
Anunţul momentului vine din Spania: „Haaland va juca pentru Barcelona” Anunţul momentului vine din Spania: „Haaland va juca pentru Barcelona”
OFICIAL | FC Botoşani s-a despărţit de jucător după doar şase luni OFICIAL | FC Botoşani s-a despărţit de jucător după doar şase luni
Bomba momentului în fotbalul mondial! Zidane şi încă un mega star francez vin la pachet din vară la unul dintre cele mai puternice cluburi din istorie

Bomba momentului în fotbalul mondial! Zidane şi încă un mega star francez vin la pachet din vară la unul dintre cele mai puternice cluburi din istorie
Presa bască a reacţionat după evoluţiile lui Ianis Hagi la naţională: „În scădere în ultimele luni” Presa bască a reacţionat după evoluţiile lui Ianis Hagi la naţională: „În scădere în ultimele luni”
VIDEO | Grigor Dimitrov îl răpune pe Carlos Alcaraz în sferturile de finală ale turneului de la Miami VIDEO | Grigor Dimitrov îl răpune pe Carlos Alcaraz în sferturile de finală ale turneului de la Miami

EXCLUSIV | CFR, atenţie! Ardelenii puşi în gardă pentru debutul în Europa League: ”Te judecă într-o fracţiune de secundă”

Europa League Publicat de Popa Robert pe 21 oct 2020
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38108/19560108/1/zzzzzzzbhp-5765.jpg

Florentin Petre e un specialist al fotbalului bulgar, evoluând chiar pentru adversara CFR-ului din grupele Europa League, ŢSKA Sofia, în două rânduri (iulie 2006-iulie 2008 şi ianuarie 2010-iulie 2010). Antrenorul Daciei Brăila a prefaţat pentru Look Sport partida de joi, aducând argumente pentru care ardelenii vor avea o confruntare dificilă în faţa vecinilor de la Dunăre.

Fostul mijlocaş crede că ŢSKA Sofia va face o partidă mare cu CFR Cluj, pentru că a analizat-o în mai multe rânduri şi a observat că are un lot extrem de valoros.

Florentin, la ce să ne aşteptăm în partida dintre ŢSKA Sofia şi CFR Cluj? Cât de greu le va fi elevilor lui Dan Petrescu?

Eu vreau să văd un meci frumos, unul cu spectacol, unul care să placă ochiului. Da, Petrescu e un antrenor foarte bun,  care îşi pregăteşte foarte bine meciurile, meticulos. Poate nu exagerează în spectacol, pe el îl interesează rezultatele şi continuitatea din acest punct de vedere. Din acest motiv a avut şi rezultate pe unde a fost.

Are o stabilitate din toate punctele de vedere, are un lot de jucători bun, dar şi ŢSKA, am urmărit-o în ultimele meciuri, are câţiva jucători de calitate, jucători care pot face diferenţa, să nu uităm că în ultimul meci (din Europa League – n. red.) au eliminat-o pe Basel. Aici îţi dai seama că au o forţă din toate punctele de vedere. Sunt foarte bine pregătiţi fizic.

Au jucători de execuţie, jucători cărora dacă le laşi spaţiu sau dacă nu ai fost atent la marcaj te judecă într-o fracţiune de secundă. Cu siguranţă va fi un meci foarte greu, mult mai greu decât ne aşteptăm. 

Este ŢSKA în stare să se bată pentru locurile care duc în primăvara europeană, lucru pe care şi-l doreşte şi CFR-ul?

Din ce am văzut, grupa A (din care mai fac parte AS Roma şi Young Boys) este o grupă unde nu există o favorită certă, că o anumită echipă va câştiga grupa. Nu, sunt cât de cât egale, poate nu la bugete şi la bani, dar ca şi calitate fotbalistică eu cred că se pot bate de la egal la egal toate echipele.

”Fotbalul fără spectatori e foarte greu de gestionat” 

Cât de important va fi că meciul de la Sofia  joacă cu spectatori? Peste 10.000 de bulgari vor fi în tribune.

Fotbalul fără spectatori e foarte greu de gestionat, pentru că sunt echipe care trăiesc şi respiră prin spectatori. E foarte bine (că se permite accesul parţial al fanilor – n. red.), bulgarii au întrerupt acest lucru cu spectatorii. Eu mă bucur. Nu doar în Bulgaria s-a făcut, ci şi la Dinamo Kiev – Juventus, mai sunt şi în Germania.

Mie mi se par nişte lucruri normale, pe care ar trebui să le apreciem şi, uşor-uşor, să facem şi noi acelaşi lucru, dar văd că la noi pe zi ce trece se înrăutăţeşte situaţia. Noi trebuie doar să fim atenţi, să ne protejăm din toate punctele de vedere, să respectăm ceea ce ni se transmite la televizor, dar sunt un pic exagerate restricţiile, dar ce să facem, ne conformăm.

Atâta timp cât există foarte multe cazuri de infectare, trebuie să fim conştienţi că lucrurile astea nu sunt degeaba. Eu ştiu foarte bine ce înseamnă să suferi din cauza unui virus. Am avut virusul hepatic C, am scăpat de el abia după vreo 10-12 ani de chinuială şi ştiu foarte bine ce înseamnă să faci tratament.

Petre dă speranţe CFR-ului: ”Din punctul meu de vedere, era mai bună echipa cu care am câştigat campionatul, în 2008”

Ce diferenţe sunt între ŢSKA de acum şi ceadin 2008, alături de care ai ieşit campion al Bulgariei?

Era compusă din foarte mulţi bulgari şi vreo trei-patru străini. Acum văd că e invers. Aveam o echipă foarte bună atunci. Din punctul meu de vedere, era mai bună echipa cu care am câştigat campionatul, în 2008. După aceea, s-a destrămat. Lejer mergeam în Champions League cu lotul de jucători pe care îl aveam atunci (dacă nu apăreau probleme la club – n. red.).

Spune-mi mai multe despre ce s-a întâmplat atunci. De de nu aţi fost lăsaţi să evoluaţi în cupele europene? Am citit şi eu, dar tu ai jucat acolo.

S-au schimbat şi preşedinţii, s-au vândut toţii jucătorii, drept dovadă şi eu am plecat la Terek în vara aceea. Au fost probleme financiare, au avut probleme şi s-a destrămat tot. De atunci s-au tot căutat variante de preşedinţi, de finanţare, dar abia acum, de vreo doi-trei ani, de când a luat-o Grisha Ganchev, patronul de la Litex, când au făcut atunci fuziunea aia, au reuşit să aibă o continuitate cât de cât în rezultate.

Văd că anul acesta le merge bine, au reuşit să se califice în grupe, sper să se bată şi la campionat, un club de tradiţia lui ŢSKA şi cu performanţele pe care le-a avut în trecut merită mai mult. Fanii din Bulgaria, cum sunt şi cei de la Dinamo, sunt foarte pătimaşi, îşi susţin foarte frumos echipa.

”Erau salarii mai mari ca în România”

Se plăteau mai bine salariile la jucătorii din Bulgaria la vreme aceea decât în Liga 1?

Când am fost eu, da, se plătea mult mai bine decât ceea ce aveam aici. Am avut străini buni, de calitate, plus că era un nucleu de şapte-opt bulgari, majoritatea dintre ei au jucat la un nivel foarte mare, plus echipa naţională. Erau vreo trei-patru care au jucat la echipa naţională. Îmi pare rău că nu au reuşit să se califice la turneul final, ca şi noi, în perioada asta.

Suntem două ţări în căutarea altor lucruri, aşteptăm să se întâmple vreo minune să se întâmple nişte lucruri extraordinare în fotbal. Mă refer la echipele naţionale. La echipele de club suntem ok. Cât ni se oferă, atâta oferim.

Florentin Petre a făcut o analiză între fotbalul românesc şi cel bulgar 

Nivelul fotbalului bulgar a crescut faţă de ultimii ani sau dimpotrivă?

Sincer să fiu, la noi (în Liga 1 – n. red.), mai toate echipele sunt cam la acelaşi nivel. La ei au două-trei echipe, care an de an se bat la campionat. Ludogoreţ câştigă de atâţia an campionatul şi merge în grupele Champions League sau în Europa League.

ŢSKA, acum în ultima perioadă, au format un grup bun. Deocamdată, din ce văd, sunt în căutări. Sunt maxim trei echipe care pot să facă faţă fotbalului de la noi. Pe vremea mea  erau vreo cinci-şase echipe care aveau lot de calitate: ŢSKA, Levski, Plovdiv, Beroe, Litex la început.

În primul an nu am reuşit să câştigăm campionatul, doar o supercupă, în al doilea am luat campionatul la 12 puncte diferenţă, cu 26 de victorii şi şase egaluri.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Europa League

Ultimele articole Toate articolele