Ultima oră
Căpitanul lui Dinamo, mesaj clar: ”Singurul meci în care mai depindem de noi!” Căpitanul lui Dinamo, mesaj clar: ”Singurul meci în care mai depindem de noi!”
VIDEO | AS Roma a câştigat în prelungiri cu Udinese, în continuarea meciului întrerupt pe 14 aprilie VIDEO | AS Roma a câştigat în prelungiri cu Udinese, în continuarea meciului întrerupt pe 14 aprilie
VIDEO | Universitatea Craiova - CFR Cluj 0-0, în direct la Prima Sport 1! Ambele echipe au creat pericol în prima repriză VIDEO | Universitatea Craiova - CFR Cluj 0-0, în direct la Prima Sport 1! Ambele echipe au creat pericol în prima repriză
Pierdere mare pentru un club cu pretenţii din Superliga: "Nu îi văd în play-off"  | EXCLUSIV Pierdere mare pentru un club cu pretenţii din Superliga: "Nu îi văd în play-off" | EXCLUSIV
Marius Măldărăşanu s-a dezlănţuit după ce FC Hermannstadt a urcat pe primul loc în play-out: ”Le-am citit jocul” Marius Măldărăşanu s-a dezlănţuit după ce FC Hermannstadt a urcat pe primul loc în play-out: ”Le-am citit jocul”
David Puicea, calificat în finala juniorilor la sărituri, de pe locul 5 David Puicea, calificat în finala juniorilor la sărituri, de pe locul 5

EXCLUSIV | Condiţia tânărului fotbalist român, analizată pe larg de Cristian Bivolaru. Cum a ajuns Hagi să desfiinţeze echipa a doua

Superliga Publicat pe 1 mar 2021
mail-share icon Email
//i0.1616.ro/media/581/3142/38109/20026231/1/bc.png


Condiţia tânărului jucător de fotbal din România a fost analizată pe larg luni dimineaţă, la Look Sport LIVE, de Cristian Bivolaru, directorul general al Viitorului, principala sursă de talente juvenile din Casa Liga 1. Bivolaru a cerut reintroducerea unui campionat naţional de tineret şi a dezvăluit că Gică Hagi a decis desfiinţarea echipei a doua, de la Liga 3, din cauza condiţiilor grele în care se jucau meciurile.
 
"În timp ce FRF vrea ca din sezonul viitor să oblige cluburile la folosirea unui al doilea jucător Under 21 timp de cel puţin o repriză, contextul e mult mai larg şi include probleme mult mai mari decât cele care se văd la suprafaţă:
 
Din perspectiva Viitorului, regula e benefică. Din perspectiva unui om care a lucrat 20 de ani în Federaţie şi ştia cum se întâmplau lucrurile la copii şi juniori, eu zic că ar fi trebuit găsite alte soluţii. Poate un campionat pentru jucătorii Under 23, pentru că ideea de a avea echipa a doua a apărut din necesitatea de a face ceva cu jucătorii care terminau junioratul. Ţinând cont de faptul că lotul U19 era format din 20-22 de jucători, se punea problema ce faci cu restul. Am luat decizia, la momentul respectiv, cred că sunt trei ani de atunci, să înfiinţăm echipa a doua.
 
Am renunţat la ea pentru că lucrurile nu se desfăşurau aşa cum voiam noi. Am reînfiinţat-o toamna trecută pentru a le da posibilitatea jucătorilor de a avea jocuri în perioada aceasta atipică de pandemie. SNoi speram ca echipa să joace meciurile din Youth League. Trebuia să jucăm la Nicosia pe 3 martie, dar UEFA a decis să suspende această competiţie sezonul acesta. Aşa ne-am pricopsit din nou cu echipa a doua. Spun ne-am pricopsit pentru că asta înseamnă un efort financiar considerabil", a declarat Bivolaru, în dialogul pe care l-a avut cu moderatorul Eduard Zelgin.

De ce a renunţat Hagi la echipa a doua

O altă temă, separată, e legată de modul în care se pot dezvolta tinerii jucători pe terenuri grele, în condiţii de joc complet nefavorabile. Văzând realitatea dură de la Liga 3, Gică Hagi a horărât că tinerele sale talente nu au un mediu propice pentru a se exprima, motiv pentru care a renunţat la ideea de a mai cheltui bani şi cu echipa a doua:
 
"Există această problemă a jucătorilor care termină junioratul şi nu au o formă clară de a juca în continuare. Această decizie a Federaţiei, atât obligativitatea de a folosi un jucător U21, cât şi a doua sunt bune, dar nu rezolvă în totalitate problemele. Prima decizie a ajutat la ridicarea unor jucători care au contribuit la semifinala de la EURO 2019 şi calificarea la turneul olimpic. Dar nu rezolvă în totalitate problema. 
 
S-ar putea rămâne la obligativitatea unui jucător şi stimularea cluburilor care cresc jucători prin acordarea de bonificaţii pentru tinerii trimişi în echipă. Aşa cum face Ungaria. Nu obligativitate, ci stimulare. La fel de important e un campionat de tineret, care lipseşte. Am fost la câteva meciuri ale echipei a doua. Ce să spun? Nişte condiţii deplorabile, nişte terenuri desfundate. Nu avem de ce să ne mirăm când vedem şi la Liga 1 de multe ori astfel de situaţii. Îţi dai seama ce poate fi la Liga 3. De asta Gică Hagi a decis acum doi ani să renunţăm la echipa a doua, nu aducea niciun plus. Jucătorii tineri nu aveau cum să crească în astfel de condiţii", a mai spus Bivolaru.
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Superliga

Ultimele articole Toate articolele