Ultima oră
Xavi şi-a motivat alegerea, după discuţia cu preşedintele Barcelonei. „Proiectul nu s-a terminat” Xavi şi-a motivat alegerea, după discuţia cu preşedintele Barcelonei. „Proiectul nu s-a terminat”
Duel istoric pe zgura de la Madrid! Rafa Nadal, faţă în faţă cu un puşti de 16 ani Duel istoric pe zgura de la Madrid! Rafa Nadal, faţă în faţă cu un puşti de 16 ani
Alertă în Bănie! Universitatea Craiova va avea o absenţă de marcă la duelul cu CFR Cluj Alertă în Bănie! Universitatea Craiova va avea o absenţă de marcă la duelul cu CFR Cluj
Brigada de arbitri delegată pentru partida care poate fi decisivă în lupta la retrogradare, Dinamo - FC Voluntari Brigada de arbitri delegată pentru partida care poate fi decisivă în lupta la retrogradare, Dinamo - FC Voluntari
Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League
Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua

EXCLUSIV | Interviu cu unul dintre cei mai iubiţi straini din istoria Ligii 1. Are 33 de ani şi merge la facultate! De ce a rămas cu un gust amar după cea mai mare performaţă românească în grupele UCL

Superliga Publicat de Popa Robert pe 5 iun 2020
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38109/19379563/1/felgue.jpg

Mario Felgueiras s-a retras din activitate la doar 32 de ani, o vârstă fragedă pentru un portar, iar acum se concentrează pe afaceri, dar şi pe studii, dorind să lucreze tot în lumea fotbalului.

În perioada petrecută în România, Felgueiras s-a făcut remarcat prin prestaţii solide, motiv pentru care a şi rămas în memoria fanilor drept unul dintre cei mai buni portari străini trecuţi prin Liga 1.

Fostul portar de la Braşov şi CFR a vorbit pentru LOOK SPORT despre perioada petrecută în România şi despre planurile sale petrecute în viitor.

Felgueiras a rememorat şi parcursul senzaţional avut de CFR Cluj în grupele Champions League  din sezonul 2012-2013, precizând însă că a rămas cu un gust amar. Atunci, CFR a strâns 10 puncte într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray şi Braga, însă a ratat calificarea în optimi.

Ce ocupaţie  ai acum, la un an de la retragerea din activitate?
Sunt la facultate. Am afaceri cu patiserii, fac cursuri de antrenor şi director sportiv.

Chiar vrei să devii antrenor?
Da, mă gandesc. Dar, în primul rând, vreau să învăţ cât mai multe şi după aceea voi vedea ce simt şi cum mă voi orienta.

Campionatul Portugaliei se va relua la începutul lui iunie. Sunt oamenii nerăbdători să se bucure din nou de fotbal, chiar dacă nu se poate intra pe stadion?
Fotbalul este ceva dificil de explicat. Este un fenomen. Chiar şi fără spectatori va avea intensitate şi emoţii. Şi partea econimică depinde de fotbal. Din acest motiv, cred că fotbalul trebuie jucat neapărat până la sfârşit. Bineînţeles, cu condiţia în care toată lumea este protejată.

Porto şi Benfica domină clasamentul. Cine crezi că va câştiga titlul la final?
Sincer, nu ştiu. Benfica a pierdut avantajul pe care îl avea. Porto a trecut  momentul (pandemia – n. red.) cu mai multă încredere. Totuşi, cu pauza asta poate va profita Benfica.

Ai fost ales recent în echipa ideală a Ligii 1 pentru ultimii 10 ani, într-un sondaj realizat de LPF. Clasamentul e dedicat jucătorilor care nu au luat campionatul în România. Te onorează faptul că lumea nu te-a uitat?
Cum să nu? Sunt foarte mandru că am fost ales. Înseamnă că munca pe care am făcut-o a fost una corectă. Am dat mult în cariera mea şi este formidabil că, după atâţia ani, încă îmi este recunoscut ce am făcut la voi.  

Cu aproape 10 ani în urmă ai avut primul contact cu fotbalul românesc. Ai semnat cu FC Braşov. Cine te-a convins să mergi acolo? Ce ştiai despre România înainte să vii aici?
Am mers la Braşov din cauza lui Toni Conceição. El m-a convins. Nu ştiam nimic (despre România înainte să vin – n. red.), habar nu aveam. Poate din cauza asta a decurs atât de bine perioda mea în România.

Ai apărat în toate cele 34 de etape, un record cu care puţini jucători din Liga 1 se pot lăuda. Care a fost secretul longevităţii tale în poartă din acel sezon?
Antrenorul meu de portari m-a ajutat foarte mult, Andrei Şanta „Toto”. M-am simţit foarte bine cu stilul lui şi totul a mers bine de la început.

Cu ce jucători de la Braşov te-ai înţeles cel mai bine?
Am fost apropiat de toţi. Chiar dacă aveam foarte mulţi portughezi la Braşov, eram  aproape şi de ceilalţi coechipieri. Cu Cristescu, Ionescu, Chipciu, Hadnagy, Buga, Mateiu...Cu toţi am stat bine. Mai păstrez legatura cu o parte dintre ei.

Deşi ai fost apreciat de publicul din Braşov, echipa nu te-a păstrat şi în următorul sezon. Care a fost motivul?
Motivul a fost că Brasov nu a acţionat opţiunea de cumpărare pe care o avea. După ce a apărut CFR Cluj nu am avut dubii.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38109/19379563/2/felgue.jpg

Cum ai primit vestea că CFR Cluj este interesată de serviciile tale?
Chiar atunci când am jucat împotriva CFR-ului în Cluj ştiam deja că erau interesaţi (CFR – Braşov 1-0, gol Kapetanos, meci în care Felgueiras a apărat un penalty pentru braşoveni – n. red.). M-am simţit foarte onorat.

Te-ai integrat foarte repede acolo, dovadă că ai ajuns cu echipa în grupele Champions League, după 4 victorii în faţa unor adversari puternici: Slovan Liberec şi FC Basel. Cum ai trăit acele meciuri de calificare?
A fost un vis devenit realitate. A trecut foarte repede şi nici n-am avut timp să celebrez. Dar, când mă uit acum pe acele momente, mă bucur enorm.

Te gândeai că pot fi eliminate cele două formaţii?
Cum să nu? Aveam o echipă foarte bună şi experimentată. Cred că secretul a nostru a fost că aveam mare încredere în noi.

Ai avut rezultate uimitoare cu CFR şi în grupele Ligii. 2-0 şi 3-1 cu Braga, dar mai ales 1-0 cu Manchester United la ea acasă. Dintre aceste victorii, care a fost mai frumoasă?
Poate la Braga în deplasare. Jucam în Portugalia şi aveam familia şi prietenii acolo. Ştiu că toţi au ţinut cu mine, şi după ce am câştigat toată lumea era fericită.

Consideri că ţi-ai luat o revanşă faţă de Braga, care nu ţi-a dat şanse când ai fost la ei?
A fost un fel de revanşă. Totuşi, este fotbal, şi ştiu că la fotbal se poate întâmpla orice. Braga a luat o decizie şi eu la fel. Ambele parţi erau fericite. Eu am vrut să plec de la Braga şi Braga a acceptat oferta de la Cluj.

Cum e să aperi pe Old Trafford, împotriva unei echipe de legendă, cu Rooney, Giggs în teren şi antrenorul Sir Alex Ferguson pe bancă?
E un moment unic, unul pe care nu îl voi uita niciodată. Am apreciat fiecare clipă din acel meci.

E meciul de pe Old Trafford cel mai frumos din cariera ta? Cum ai putea descrie bucuria trăită atunci?
Poate  a fost cel mai frumos. Oricum, am avut şi alte meciuri în care am avut emoţii şi am făcut performanţe foarte bune. Dar, bineînţeles, prin conjunctura totală de la Manchester a devenit un meci foarte special.

CFR a fost aproape de o surpriză şi la Cluj în faţa lui United. A deschis scorul Kapetanos, dar a întors Van Persie rezultatul. Unde crezi că s-a greşit în acea partidă?
Cred că acolo experienţa lor a aparut şi noi nu ştiam cum să păstrăm scorul. După ca au egalat, puteam fi puţin mai deştepţi, dar n-am reuşit.

CFR a încheiat grupa cu 10 puncte. Nicio altă echipă din România nu a mai reuşit acest lucru. E dureros totuşi faptul că nu ai ajuns în optimile Champions League?
Foarte dureros. Toată lumea era dezamăgită. A fost ceva minunat, dar nu a fost de ajuns.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38109/19379563/3/felgueiras.jpg

A fost practic egalitate de puncte între CFR şi Galatasaray, iar turcii au avut avantajul meciurilor directe. A contat mult faptul că Galatasaray a egalat pe final în meciul cu voi de la Istanbul?
Egalul pe care l-am făcut acolo, în meciul de la Istanbul, a fost un fel de victorie. Am jucat cu 10 oameni majoritatea meciului (după eliminarea lui Aguirregaray din minutul 27 – n. red.). Deci, ce am făcut acolo a fost un miracol. Dacă îi băteam acasă pe ei, poate ar fi fost altă vorbă.

Dubla cu Inter a reprezentat finalul unei campanii de vis în cupele europene. Crezi că plecarea lui Sougou şi a lui Bastos a influenţat mult cele două înfrângeri cu italienii?
Veneam de la pregătirea din iarnă. Cred că nu eram pregătiţi bine fizic şi psihic. Unii au plecat şi alţii au rămas, dar cred că spiritul echipei nu era cel mai potrivit.

De ce nu a rezistat mai mult timp acea echipă de succes pe care a avut-o CFR-ul în 2012?
După au venit şi problemele finaciare, unde chiar dacă nu vrem, au o influenţă în grup şi în vestiar.  Mare păcat că nu s-a reuşit să mai ţinem echipa sus în campionat şi în Europa.

Cât de greu ţi-a fost când ai plecat din Gruia, în 2015? Cât de greu a fost să te desparţi de publicul care te-a apreciat ani de zile?
Nu puteam să stau pentru că am simţit că eu am luptat să ţin pe toată lumea împreună si după nu s-a făcut nimic să trecem peste perioda aceea împreună. Nu a fost nimic împotriva suporterilor. Chiar suporterii au fost una dintre cauzele pentru care niciodata n-am forţat să plec de la CFR Cluj. M-am simţit extraordinar de bine la Cluj şi am suferit mult când am plecat, dar asta e.

Ce te-ar fi convins să mai rămâi la Cluj la vremea respectivă?
Dacă cineva ar fi încercat să-mi explice  adevărul despre situaţia clubului.

Anul trecut ai felicitat-o pe CFR la câştigarea titlului. Acum e aproape de a lua din nou titlul. Ce mesaj ai pentru CFR şi fanii care nu te-au uitat?
Nu mă surprinde, este normal. Cred că CFR Cluj acum este clubul cel mai bine struturat în România. Fanii sunt sigur că sunt fericiţi de modul în care clubul este gestionat. Sper, sincer, să mai continue stabilitatea.

Ai înfruntat foarte mulţi atacanţi. Care dintre ei te-a impresionat în mod special?
În mod special, Falcao. Foarte bun ca jucător, dar şi ca adversar în teren. O postură foarte corectă si amabilă.

Ca şi goalkeeper, ai avut o vreo metodă prin care să păcăleşti atacanţii?
Nu. Sincer, simţeam că aveam incredere în mine, ei simţeau asta şi era de ajuns.  

Cine a fost portarul tău favorit? Cel care te-a inspirat în carieră.
Buffon.

În final, spune-mi dacă ţi-ar plăcea să revii cândva la CFR Cluj, ori ca antrenor, ori în altă funcţie?
Mi-ar plăcea să mă întorc la Cluj, normal. Nu se ştie niciodată. Voi vedea ce îmi rezervă viitorul.

                                                                         Interviu realizat de Robert Popa

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Superliga

Ultimele articole Toate articolele