Ultima oră
Calendarul ediţiei 2024-2025 a Cupei României. Modificări importante de regulament Calendarul ediţiei 2024-2025 a Cupei României. Modificări importante de regulament
Tempestini, gata să scrie o nouă filă de istorie şi în România: îl poate depăşi pe Titi Aur Tempestini, gata să scrie o nouă filă de istorie şi în România: îl poate depăşi pe Titi Aur
Edi Iordănescu, mesaj plin de emoţie după accidentarea lui Moruţan: ”Vom lupta şi pentru tine” Edi Iordănescu, mesaj plin de emoţie după accidentarea lui Moruţan: ”Vom lupta şi pentru tine”
VIDEO | ”U” Cluj - Poli Iaşi, astăzi, de la 16:45, în direct la Prima Sport 1! Echipele de start VIDEO | ”U” Cluj - Poli Iaşi, astăzi, de la 16:45, în direct la Prima Sport 1! Echipele de start
”E drama vieţii lui”. Finanţatorul unui club la care a evoluat Moruţan a spus lucrurilor pe nume ”E drama vieţii lui”. Finanţatorul unui club la care a evoluat Moruţan a spus lucrurilor pe nume
Kylian Mbappe a luat decizia! Poziţia pe care va juca starul francez: ”Va putea câştiga Liga Campionilor şi Balonul de Aur” Kylian Mbappe a luat decizia! Poziţia pe care va juca starul francez: ”Va putea câştiga Liga Campionilor şi Balonul de Aur”

Ion Ţiriac susţine proiectul Super Ligii Europene. "Sportul e un business, cine nu recunoaşte înseamnă că e orb"

Fotbal Internațional Publicat de Andrei Ionascu pe 28 apr 2021
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38127/20145937/1/tiriac.jpg

Proiectul Super Ligii Europene, o competiţie care ar fi trebuit să rivalizeze cu Liga Campionilor, a fost abandonat, după ce majoritatea cluburilor fondatoare s-au retras, la presiunile fanilor. Ion Ţiriac a declarat că iniţiativa a fost una inspirată şi a condamnat implicarea liderilor politici din Europa.

Iniţiatorii Super Ligii, în fruntea cărora se află preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, au precizat că retragerea cluburilor engleze a fost provocată de "presiunea făcută asupra lor" şi au anunţat că vor analiza în continuare "etapele cele mai potrivite pentru remodelarea proiectului".

Proiectul competiţiei a fost contestat de către fani, foşti fotbalişti, antrenori, FIFA, UEFA, dar şi federaţiile europene. Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Atletico Madrid, Inter Milano, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus Torino şi AC Milan.

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au contestat aprig Super Liga Europeană, anunţând măsuri dure împotriva iniţiatorilor.

“Cu tot respectul, sportul există mult mai puţin decât exista pe vremea lui Coubertin. Ăla a murit demult, iar acum sportul e o mare, mare afacere. Sportul e un business, cine nu recunoaşte înseamnă că e orb! Totul costă sute de milioane. Când un jucător ajunge să coste 200 de milioane de euro, te întrebi unde merge acest business.

Nu a fost tâmpită această Super Ligă, adică să alegi 12 echipe care să joace între ele într-un fel mult mai organizat. Dimineaţă e Manchester United - Barcelona, după-amiaza e Real Madrid - Chelsea. Unde e fotbalul mare? Undeva între Spania şi Anglia.

Eu cred că ideea nu era rea absolut deloc. Dar când se bagă politicul în sport, vezi unde ajungem, cu domnul prim-ministru al Marii Britanii. E în regulă, şi preşedintele Franţei a luat poziţie acum, dar trebuia să ia poziţie mai de la început, ca să limiteze aceste excese în economia şi business-ul sportului. Dar acestea sunt decizii sau filosofii care mă depăşesc”, a spus Ion Ţiriac pentru GSP.

Super Liga Europeană ar fi urmat să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitaţii, "printr-un sistem bazat pe performanţa lor din sezonul precedent".

Lansarea acestei Super Ligi a venit în momentul în care UEFA a aprobat o revizuire a Ligii Campionilor, începând din 2024. Noul format prevede creşterea numărului de echipe participante de la 32 la 36.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri