Ultima oră
Viorel Moldovan s-a săturat şi a ţinut un discurs manifest pentru fotbalistul din Superligă: ”La muncă, copile, la muncă! Trece trenul pe lângă tine!” Viorel Moldovan s-a săturat şi a ţinut un discurs manifest pentru fotbalistul din Superligă: ”La muncă, copile, la muncă! Trece trenul pe lângă tine!”
Giovanni Becali a anunţat marea lovitură din fotbalul românesc: ”A semnat!”

Giovanni Becali a anunţat marea lovitură din fotbalul românesc: ”A semnat!”
VIDEO | Alexander Zverev a învins revelaţia de la Miami şi s-a calificat în semifinale VIDEO | Alexander Zverev a învins revelaţia de la Miami şi s-a calificat în semifinale
Naţionala Românie de Polo va debuta împotriva Greciei la Jocurile Olimpice Naţionala Românie de Polo va debuta împotriva Greciei la Jocurile Olimpice
Veste excelentă primită de Barcelona! Ce doi ar putea fi apţi pentru meciul cu PSG din Champions League Veste excelentă primită de Barcelona! Ce doi ar putea fi apţi pentru meciul cu PSG din Champions League
Ultimă oră! Antrenorul clubului legendar pleacă de la echipă: ”Vreau să mă concentrez pe ultimele opt meciuri!” Ultimă oră! Antrenorul clubului legendar pleacă de la echipă: ”Vreau să mă concentrez pe ultimele opt meciuri!”

Laurent Blanc ar putea fi înlocuitorul lui Setien pe Camp Nou! Cine e “Le Président” şi duelurile sale cu românii, ca jucător sau antrenor

Barcelona Publicat de Popa Robert pe 21 iul 2020
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38287/19427263/1/m-r-5435.jpg

Laurent Blanc are multe lucruri în comun cu fotbalul românesc. Ne-a fost adversar fie ca jucător, ori în calitate de tehnician, iar majoritatea confruntărilor nu s-au terminat bine pentru noi.

Liber de contract din 2016, după ce a câştigat tot ce se putea pe plan intern cu PSG, renumitul tehnician francez ar putea reveni cât de curând pe banca tehnică. Nu oriunde, ci la FC Barcelona. El Mundo Deportivo susţine că Blanc e o variantă a grupării blaugrana pentru înlocuirea lui Quique Setien.

Este Blanc omul potrivit pentru a readuce gloria din epoca lui Guardiola sau a lui Enrique? E greu de dat un verdict. Dar e clar că ultimii antrenori amintiţi nu au avut un palmares bogat până să preia echipa de pe Camp Nou.

Odată numiţi însă au explodat. Nu ar fi exclus să se întâmple acelaşi lucru şi cu Blanc. Legăturile sale cu Barcelona sunt mai vechi. În sezonul 1996-1997 a fost transferat de la Auxerre şi a pus umărul la câştigarea Cupei, Supercupei Spaniei şi Cupei Cupelor. A bifat 38 de partide şi a înscris un gol, apoi s-a întors în Franţa, unde a semnat cu Olympique Marseille.

Palmaresul lui Laurent Blanc în calitate de tehnician:

  • Bordeaux: Ligue 1 (2008-2009), Cupa (2008-2009) şi Supercupa Franţei (2008 şi 2009)
  • PSG: Ligue 1 (2013-2014, 2014-2015, 2015-2016), Cupa Franţei (2014-2015, 2015-2016), Cupa Ligii Franţei (2013-2014, 2014-2015, 2015-2016) şi Supercupa Franţei (2013, 2014, 2015)

Palmares individual: Antrenorul anului în Ligue 1 (2008, 2015, 2016), Antrenorul anului în Franţa (2009, 2015)


Românii au simţit pe propria piele valoarea echipelor unde a jucat sau a antrenat Blanc.

8 octombrie 1994, Saint-Etienne

În al doilea meci din preliminariile Campionatului European, România remiza cu Franţa, scor 0-0. Era o perioadă în care milioane de sufletele din ţara noastră visau la o nouă performanţă de talia celei înregistrate pe pământ american. Fundaşul Laurent Blanc a fost integralist, spre deosebire de returul desfăşurat pe Stadionul Ghencea (pierdut de România cu 1-3), unde nu s-a aflat în lot.

10 iunie 1996, Newcastle

La primul joc de la Euro, tricolorii se reîntâlneau cu adversara din preliminarii. Blanc a prins toate minutele în partida pierdută la limită de România, în urma golului marcat de Christophe Dugarry în prima repriză.

22 octombrie 2008, Bordeaux

12 ani mai târziu, românii şi-au măsurat din nou forţele cu Laurent Blanc. Fundaşul de altădată a luat loc pe banca tehnică a lui Girondins de Bordeaux. Urma să dea piept cu CFR Cluj în grupele Champions League. Campioana României uimise toată Europa cu rezultatele din primele două etape: 2-1 cu AS Roma pe Stadio Olimpico, apoi un 0-0 în Gruia cu finalista ediţiei precedente Chelsea. În acea seară, însă, toate planurile ardelenilor au fost date peste cap de o bună organizare a elevilor lui Blanc. Şi de o respingere nefericită a lui Cadu, în urma unei centrări a francezilor. Balonul s-a oprit direct în poarta lui Edi Stăncioiu, care le făcuse faţă mult mai titraţilor fotbalişti de la Chelsea. Culio (autorul unei duble în capitala Italiei) şi talentatul atacant Yssouf Kone au încercat în zadar să spargă defensiva lui Bordeaux, care va câştiga în final cu 1-0.

4 noiembrie 2008, Cluj-Napoca

Chiar dacă a pierdut în Franţa, CFR Cluj rămânea cu şanse importante la calificarea în optimi. Trebuia doar să câştige a doua manşă, programată în Gruia. Din păcate, trupa lui Blanc i-a spulberat repede speranţele unei revanşe. Yoann Gourcuff, o mare speranţă a fotbalului din Hexagon la vremea respectivă, deschide scorul după o fază la care poarta feroviarilor rămâne descoperită. Reacţia elevilor lui Maurizio Trombetta vine după doar trei minute, la lovitura de cap a portughezului Dani. Bordeaux preia, însă, din nou conducerea după o lovitură liberă executată impecabil de brazilianul Wendel. Peralta şi Dubarbier puteau relansa partida, însă portarul oaspeţilor a avut reflexe de zile mari. Dintr-o echipă ce părea condamnată la locul patru, echipa lui Blanc a devenit una dintre revelaţiile grupei A, unde va obţine o calificare în 16-imile Cupei UEFA datorită clasării pe trei. CFR a terminat pe patru, dar în 2012 se va revanşa cu cea mai bună participare a unei echipe româneşti: 10 puncte în grupele Champions League.

9 octombrie 2010, Paris

Românii l-au reîntâlnit pe Laurent Blanc în postura de selecţioner al Franţei. Dezamăgiţi de rezultatele înregistrate la Mondialul sud-african, şefii Federaţiei din Paris i-au oferit fostului fundaş ocazia de a revitaliza prima reprezentativă. Cocoşii Galici nu au început bine preliminariile. Au pierdut cu Belarus (0-1), dar apoi au învins Bosnia (2-0) şi căutau o nouă victorie care să le asigure statutul de favorită la calificare. Tricolorii antrenaţi de Răzvan Lucescu stăteau şi mai rău. Aveau doar două puncte în primele două runde, după două remize cu Albania (1-1) şi Belarus (0-0). Pe Stade de France, Pantilimon a intervenit excelent la dubla ocazie a lui Nasri. Fanii gazdelor au avut şi ei emoţii. Marica i-a pasat lui Săpunaru, care a tras din câţiva metri, dar mingea a nimerit doar bara. Cu doar un an înainte, Surdu avea o ocazie similară, cu menţiunea că balonul a trecut foarte aproape de poarta franceză. Franţa s-a răzbunat pe final, cu un gol înscris pe contraatac de Remy. În prelungiri, Payet, aflat la debut, i-a pasat decisiv lui Gourcuff, vechea noastră cunoştinţă stabilind scorul final. Şase ani mai târziu, Payet ne va face din nou zile negre pe acelaşi stadion, la Campionatul European. Era minutul 88 şi 1-1 pe tabelă, un scor rezonabil pentru România în primul meci din Grupa A. Payet profită apoi de o neglijenţă a lui Răzvan Raţ şi trage puternic de la distanţă, Tătăruşanu neavând nicio şansă.

6 septembrie 2011, Bucureşti

În capitala României era inaugurat Noul Stadion Naţional, un moment umbrit însă de calitatea gazonului. Pe parcursul celor 90 de minute, bucăţile desprinse din suprafaţa de joc au zburat cu nemiluita. Tricolorii se puteau revanşa totuşi cu o victorie care i-ar fi menţinut în cursa pentru Euro 2012. Bănel Nicoliţă a centrat din lovitură liberă, Goian a deviat mingea uşor, dar Lloris a respins în corner. Nicoliţă va avea o nouă tenativă înainte de pauză, încheiată tot cu o intervenţie a experimentatului goalkeeper francez. Oaspeţii puteau da lovitura prin Ribery, care i-a driblat pe Raţ şi Bourceanu. Din fericire pentru noi, balonul şutat de jucătorul lui Bayern s-a dus paralel cu linia porţii şi a ieşit în afara terenului. Marica putea înclina balanţa în favoarea României, dar Abidal l-a blocat în ultimul moment. Stancu a avut la rândul său şansa unui gol, dar a fost oprit de Sagna. Încă o dată, tactica lui Blanc a avut un cuvânt greu de spus. Franţa se va califica de pe primul loc la Euro, unde este eliminată în sferturi de viitoarea campioană Spania (2-0). Blanc părăseşte naţionala Franţei şi ajunge la PSG.

  • Foto: sportpictures.eu

 

mail-share icon Email
viewscnt

Barcelona

Ultimele articole Toate articolele