Ultima oră
LIVE BLOG EURO 2020, ziua a noua | Spania - Polonia se joacă ACUM. Echipele de start LIVE BLOG EURO 2020, ziua a noua | Spania - Polonia se joacă ACUM. Echipele de start
Transfer ”extraterestru” reuşit de Barcelona! Catalanii au bătut palma cu Memphis Depay Transfer ”extraterestru” reuşit de Barcelona! Catalanii au bătut palma cu Memphis Depay
Euro 2020 | Clasamentele, programul meciurilor şi rezultatele sunt aici. Cum arată clasamentul locurilor 3 Euro 2020 | Clasamentele, programul meciurilor şi rezultatele sunt aici. Cum arată clasamentul locurilor 3
CFR Cluj a făcut 1-1 cu Ludogoreţ, în al doilea amical din Austria CFR Cluj a făcut 1-1 cu Ludogoreţ, în al doilea amical din Austria
Gabriel Tamaş a devenit preşedinte al FC Voluntari
Gabriel Tamaş a devenit preşedinte al FC Voluntari
Negocierile dintre Zdenek Ondrasek şi FCSB, avansate! Negocierile dintre Zdenek Ondrasek şi FCSB, avansate!

Primul şoc şi prima victorie românească: Runda a III-a din Superbet Chess Classic Romania 2021 e LIVE pe Look Sport, de la 15:00

Special Publicat pe 7 iun 2021
mail-share icon Email

  • Bucureştiul va fi capitala şahului mondial timp de o săptămână. Sâmbătă, de la ora 15:00, pe Look Sport, s-a dat startul la Chees Clasic Romania 2021, iar competiţia continuă până pe 13 iunie.

Runda a II-a a Superbet Chess Classic Romania s-a încheiat duminică, 6 iunie, cu un clasament surprinzător: Bogdan Deac, (numărul 2 în România şi singurul junior din competiţie) i s-a alăturat lui Fabiano Caruana (numărul 2 la nivel mondial), la egalitate, în topul clasamentului zilei, după ce a reuşit să-l învingă pe  numărul unu al Franţei, Maxime Vachier-Lagrave. Fabiano Caruana a câştigat împotriva numărului unu al României, Constantin Lupulescu, iar celelalte partide s-au încheiat cu remiză.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20234531/3/superbet-chess-classic-romania-2021-maxime-vachier-lagrave-bogdan-deac-runda-2-6-iunie.jpg

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, şi fostul baschetbalist Virgil Stănescu au făcut primele mutări care au dat startul simbolic al celei de-a doua runde a competiţiei. Ei au făcut echipă cu cele două junioare care au făcut remiză la Ceremonia de deschidere a turneului, pe 4 iunie, în partida demonstrativă cu Garry Kasparov şi marii maeştri internaţionali înscrişi în concurs, Alexia Iordache şi Alessia Ciolacu.

„Mă bucur pentru orice iniţiativă care readuce şahul în prim-plan. Pentru copii, cel puţin, este unul dintre cele mai bune moduri în care poate fi investit timpul lor, antrenând capacităţi cum ar fi memoria, recunoaşterea unor modele structurale, proiecţia în viitor sau luarea deciziilor. Acestea pot deveni factori de succes în anumite tipuri de carieră. Îmi ofer toată susţinerea pentru activităţile extraşcolare care îi pot pregăti pe copiii noştri pentru viitor”, a declarat ministrul Ciprian Teleman.

Runda a III-a începe astăzi, la ora 15.00, iar derby-ul zilei va fi între numărul doi mondial, Fabiano Caruana, şi câştigătorul ediţiei Superbet Chess Romania 2019, Levon Aronian, numărul cinci în lume. Prima mutare va fi făcută de fostul fotbalist român, Florin Răducioiu, membru al echipei naţionale de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 şi 1994 şi la EURO 1996, singurul fotbalist român care a evoluat şi a şi marcat în toate marile campionate naţionale ale Europei (Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania).

Cronica Rundei a II-a

Maxime Vachier-Lagrave - Bogdan Deac 0-1

Bogdan Deac a început partida cu piesele negre, un fapt considerat din start ca un mic dezavantaj la acest nivel. Cu toate acestea, a ales o variantă în care se duce o luptă corp la corp. Chiar dacă numărul unu al Franţei, marele maestru internaţional, Maxime Vachier-Lagrave, a reuşit să obţină o poziţie extrem de ofensivă, reprezentantul României a găsit o continuare ingenioasă prin care a descentrat piesele adversarului. După câteva mutări a obţinut avantaj material şi astfel s-a scris istoria primei victorii româneşti.

Dacă ar trebui să ne spună marele maestru român care este mutarea sa preferată, cu siguranţă ne-ar răspunde „pion la b3”! În prima zi, când a jucat cu piesele albe împotriva celui mai bun jucător olandez şi numărul şase mondial, a reuşit cu această mutare să deschidă poziţia Regelui advers şi să obţină avantaj. În Runda a II-a, cu aceeaşi mutare, dar cu piesele negre, a descentrat total o poziţie ideală de atac a adversarului său”, a comentat Gabriel Grecescu, mare maestru internaţional. 


https://lh6.googleusercontent.com/1lSOLJBNqtzaHf3PbNc4SjHLaBzmGJdscLLYQJUahHdTHs5Eua5yYuzSdUxEG_R6RK5XqXhNBgi3GvBhd2WIFQ6KNuAvA_FUThlv6WvvCcxGsmqh2NAhkD2g-wbqOA-KhocSzOm_iGfvMtdREg


„O răsturnare spectaculoasă”,Deac îl surprinde pe VML şi intră în topul clasamentului, alături de Caruana”, au comentat experţii de la Grand Chess Tour pe twitter, referindu-se la victoria lui Deac.

„Partidele lui Bogdan sunt precum luptele greco-romane! Fiecare duel este dus până la ultima picătură de energie. Iar până acum a demonstrat că se descurcă foarte bine şi împotriva adversarilor de la categoria grea”, a declarat Căpitanul echipei olimpice, marele maestru internaţional, Alin Berescu.

Fabiano Caruana - Constantin Lupulescu 1-0

Constantin Lupulescu a intrat într-o poziţie cu Regii pe flancuri opuse. Încă de la primele mutări era evident că va fi o partidă pe contre. Fabiano a fost foarte exact în momentele critice şi a reuşit să-şi intensifice presiunea. Din păcate marele maestru român a consumat o mare parte din timpul său, iar când avea mai mare nevoie să combată mutările puternice ale numărului doi mondial, nu reuşit să găsească cele mai bune continuări. 

Giri Anish – Teimour Radjabov ½-½ 

După o primă rundă în care a fost „alergat” pe toată tabla, marele maestru olandez a avut o abordare mai paşnică împotriva câştigătorului Cupei Mondiale din 2019. În jocul de mijloc a părut că reuşeşte să obţină o poziţie superioară, dar a fost vorba doar de o dominare sterilă. Din punct de vedere vizual a părut că va reuşi să contruiască un atac periculos, până când s-a lovit de zidul numit Teimour.

Shakhriyar Mamedyarov – Alexander Grischuk  ½-½

A fost un duel între doi jucători care se cunosc foarte bine, cu foarte multe partide, unul împotriva celuilalt. Shakh a încercat să-l surprindă pe triplul campion mondial de blitz cu deschiderea engleză, iar în jocul de mijloc a reuşit chiar să-şi creeze şanse de câştig. După o apărare exactă, s-a ajuns rapid într-un final egal şi partida s-a încheiat remiză.

Wesley So – Levon Aronian  ½-½

Pentru a doua oară la rând, Levon a jucat cu piesele negre şi a avut aceeaşi abordare solidă. Campionul mondial la Şah-Fischer a încercat să complice jocul şi să intre într-o poziţie mai „ascuţită”, dar schimbul rapid de piese pe coloanele centrale a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Clasamentul după Runda a II-a

https://lh6.googleusercontent.com/CveeEyt5oFjusAO-zJKAw6U5NvSXdz24S09wLf0xTFAq1SFWsukSPZybwhe7yf2pIvyCWkBzHS89sAHAggxkKNaux4TQDNp-H9WMo3lxiq_QO2AtCXJ6k30BT8YYZ0VO8LSI0GfQEmHQIMFooA


Programul Rundei a III-a

Runda a III-a va începe la ora 15.00, la Sheraton, LIVE pe Look Sport, şi se va juca între:

Levon Aronian

Fabiano Caruana

Bogdan Deac

Shakhriyar Mamedyarov

Alexander Grischuk

Wesley So

Teimour Radjabov 

Maxime Vachier-Lagrave

Constantin Lupulescu

Anish Giri

Derby-ul Rundei a III-a va fi între câştigătorul din 2019, Levon Aronian, care va avea piesele albe împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana. Bogdan Deac va încerca să confirme forma bună în care se află, iar Maxime Vachier-Lagrave va forţa o revenire în clasament. Constantin Lupulescu îl va înfrunta pe liderul echipei olandeze, Anish Giri.

mail-share icon Email
viewscnt

Special

Ultimele articole Toate articolele