Ultima oră
Romeo Lavia, out pentru restul sezonului Romeo Lavia, out pentru restul sezonului
David Popovici vrea tratament special la Jocurile Olimpice David Popovici vrea tratament special la Jocurile Olimpice
"Foarte individualist. Trebuia să îi mai dau o minge să joace singur". Denis Drăguş, pus la zid de un antrenor "Foarte individualist. Trebuia să îi mai dau o minge să joace singur". Denis Drăguş, pus la zid de un antrenor
Ciprian Marica a dat verdictul în privinţa titularului la EURO! ”Nu există alt vârf” Ciprian Marica a dat verdictul în privinţa titularului la EURO! ”Nu există alt vârf”
Elizabeta Samara s-a calificat în optimi la WTT Champions Incheon 2024 Elizabeta Samara s-a calificat în optimi la WTT Champions Incheon 2024
Nu e Drăguşin sau Man! Englezii au numit jucătorul român care trebuie urmărit la EURO Nu e Drăguşin sau Man! Englezii au numit jucătorul român care trebuie urmărit la EURO

Remize pe line în Runda I de la Superbet Chess Classic 2021. Turneul e LIVE pe Look Sport

Sporturi Publicat pe 5 iun 2021
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38128/20233195/2/superbet-chess-classic-2021-ilie-dumitrescu-prima-mutare-2.jpg

  • Liniştea dinaintea furtunii: toate partidele din Runda I a Superbet Chess Classic 2021 s-au încheiat cu remiză
  • Startul turneului a fost dat de Garry Kasparov şi Ilie Dumitrescu, care au făcut primele mutări
  • În Runda a II-a, jucătorii români joacă cu negru, împotriva unor adversari redutabili
  • Competiţia e transmisă în România de Look Sport.

Toate partidele din Runda 1 a turneului Superbet Chess Classic 2021, care a început sâmbătă, 5 iunie, la Bucureşti, s-au încheiat cu remiză. Startul competiţiei a fost dat de Marele Maestru Internaţional Garry Kasparov şi de fostul fotbalist Ilie Dumitrescu, care au făcut, pe rând, câte o primă mutare. Garry Kasparov a făcut prima mutare la masa unde au jucat Teimour Radjabov şi Fabiano Caruano, iar Ilie Dumitrescu a ales masa la care erau Constantin Lupulescu şi Levon Aronian.

Astăzi începe Runda a doua, la ora 15.00, la Sheraton, iar primele mutări vor fi făcute de Ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Ciprian Teleman, un iubitor al şahului, şi de  Virgil Stănescu, fost căpitan al echipei naţionale de baschet şi de cinci ori declarat cel mai bun jucător al României, actual preşedinte al clubului Steaua CSM EximBank.

Comentariul Rundei 1

„Dacă am compara  începutul turneului Superbet Chess Classic 2021 cu un meci de fotbal am spune:   <După primele 10 minute nu s-a înscris vreun gol!>. Chiar dacă din tribune a părut uşor, vă asigur că din teren situaţia a fost mult mai complicată. E adevărat, toate partidele s-au încheiat remiză. Putem spune că jucătorii au încercat să se acomodeze cu terenul de la Bucureşti, s-au dezmorţit, dar cu siguranţă vom vedea dueluri mult mai încrâncenate în rundele următoare. Ne aşteaptă momente foarte intense”, a comentat Maestrul Internaţional Gabriel Grecescu această primă zi a competiţiei.


Bogdan Deac – Anish Giri ½-½

Cu siguranţă a fost duelul zilei, în condiţiile în care Bogdan Deac, numărul doi la nivel naţional, este singurul junior din turneu, iar Anish Giri este în top 10 la nivel mondial de mai mulţi ani. A fost o partidă extrem de intensă, mai ales că a fost vorba de rocade opuse. Deşi după deschidere  părea că marele maestru olandez deţinea controlul, Bogdan Deac a reuşit să-şi consolideze poziţia treptat, până când a fost chiar foarte aproape de victorie. Jocul nu fost deloc simplu. În cele din urmă partida s-a terminat cu un şah-etern. 

Constantin Lupulescu – Levon Aronian ½-½

Constantin Lupulescu, campionul naţional al României, a avut un joc solid împotriva unei variante din Apărarea Nimzovici, care a fost aleasă de numărul cinci mondial, Levon Aronian. A trebuit la un moment dat să fie foarte exact pentru a-şi menţine fragilul avantaj, dar, împotriva unui jucător de top mondial, nu a fost de suficient pentru a-i asigura victoria. 

Alexander Grischuk - Maxime Vachier-Lagrave ½-½ 

Ambii jucători au venit foarte bine pregătiţi teoretic. Chiar dacă în unele momente marii maeştri nu au stat foarte mult pe gânduri şi au mutat mai repede decât s-ar fi putut aştepta publicul, partida nu a fost o simplă „plimbare prin parc”. În spatele fiecărei mutări sunt ore de întregi de analiză, doar nivelul lor a făcut ca totul să pară atât de uşor. Alexander Grischuk se situează pe locul 7 în clasamentul mondial. Maxime Vachier-Lagrave este numărul 14 în lume.

Teimour Radjabov – Fabiano Caruano ½-½

Sunt doi jucători care se cunosc foarte bine. Este adevărat că nu au ales o variantă foarte tăioasă şi nici nu au încercat să devieze partida către una pe contre, dar este doar prima rundă. Să nu uităm că şahul este un joc strategic, turneul este la început, şi fiecare îşi păstrează cele mai interesante analize pentru duelurile ce vor urma. Fabiano Caruano este numărul doi în lume, iar Teimour Radjabov se situează adesea în top 10 la nivel mondial.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38128/20233195/3/superbet-chess-classic-2021-alexander-grischuk-maxime-vachier-lagrave.jpg

Shakhriyar Mamedyarov - Wesley So ½-½

Marele maestru azer a ales o variantă mai liniştită, care nu se potriveşte neapărat stilului său inventiv. După deschidere a avut o poziţie puţin mai bună, dar nu a găsit suficiente resurse încât să-i pună foarte multe probleme americanului aflat pe locul nouă mondial şi astfel partida s-a încheiat remiză. Shakhriyar Mamedyarov este unul din jucătorii abonaţi la top 10 mondial, iar Wesley So este în acest moment numărul 9 în lume. 

Programul Rundei a II-a

În runda a doua, care începe astăzi, la ora 15.00, jucătorii României, Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac, vor avea o zi mai dificilă. Vor juca cu piesele negre şi se vor confrunta cu doi adversari foarte experimentaţi: numărul doi mondial, Fabiano Caruana, şi marele maestru francez, Maxime Vachier-Lagrave.

Runda a doua a turneului va arăta astfel:

Fabiano Caruana

Constantin Lupulescu

Wesley So

Levon Aronian

Anish Giri

Teimour Radjabov

Shakhriyar Mamedyarov

Alexander Grischuk

Maxime Vachier-Lagrave

Bogdan Deac

//i0.1616.ro/media/581/3142/38128/20233195/1/superbet-chess-classic-romania-2021-constantin-lupulescu.jpg

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Sporturi

Ultimele articole Toate articolele