Ultima oră
Pablo Cortacero şi-a anunţat revenirea la Dinamo! Mario Nicolae: "A spus că a rezolvat totul, că are planul făcut cu acţionariatul" Pablo Cortacero şi-a anunţat revenirea la Dinamo! Mario Nicolae: "A spus că a rezolvat totul, că are planul făcut cu acţionariatul"
LIVE BLOG EURO 2020, ziua 5 | Ungaria - Portugalia, ACUM, la Budapesta. Ocazie imensă irosită de Cristiano Ronaldo! Franţa - Germania, de la 22:00 LIVE BLOG EURO 2020, ziua 5 | Ungaria - Portugalia, ACUM, la Budapesta. Ocazie imensă irosită de Cristiano Ronaldo! Franţa - Germania, de la 22:00
Dinamo a refuzat 400.000 de euro pentru Deian Sorescu. A trimis o contraofertă de un milion de euro Dinamo a refuzat 400.000 de euro pentru Deian Sorescu. A trimis o contraofertă de un milion de euro
Cristiano Ronaldo a mai bifat două recorduri, după debutul Portugaliei la EURO 2020 Cristiano Ronaldo a mai bifat două recorduri, după debutul Portugaliei la EURO 2020
Dinamo nu-l mai poate ţine pe Paul Anton. Ce oferte are mijlocaşul ”câinilor” Dinamo nu-l mai poate ţine pe Paul Anton. Ce oferte are mijlocaşul ”câinilor”
Dinamo confirmă varianta insolvenţei, după ce fanii au negat-o vehement. Mario Nicolae: "Ne-ar ajuta să construim mai bine" Dinamo confirmă varianta insolvenţei, după ce fanii au negat-o vehement. Mario Nicolae: "Ne-ar ajuta să construim mai bine"

Se încinge lupta la vârful clasamentului Superbet Chess Classic Romania 2021: trei jucători conduc la egalitate, la jumătatea turneului. Competiţia continuă pe Look Sport

Special Publicat pe joi, 14:20
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20239700/1/res-superbest-chess-classic-2021-ana-maria-branza-face-prima-mutare-bogdan-deac-wesley-so-runda-5-10.jpg

  • Superbet Chess Classic Romania 2021 continuă în direct pe Look Sport, vineri, de la 15:00

Trei jucători se află la egalitate în plutonul fruntaş, la finalul Rundei a V-a a Superbet Chess Classic Romania 2021, care s-a încheiat miercuri seara: Wesley So, Alexander Grischuk şi Shakhriyar Mamedyarov. Jucătorul azer a intrat ieri în topul clasamentului, după ce l-a învins pe jucătorul român Constantin Lupulescu. Astfel, la jumătatea turneului şi înaintea zilei de pauză, joi 10 iunie, lupta pentru primul loc la Superbet Chess Classic a devenit extrem de disputată.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20239700/2/res-superbest-chess-classic-2021-constantin-lupulescu-shakhriyar-mamedyarov-runda-5-9-iun.jpg

Startul simbolic al Rundei a V-a a fost dat de doi invitaţi speciali care au făcut primele mutări: scrimera multi-campioană Ana-Maria Brânză, cea mai bună spadasină din lume în acest moment, şi violoncelistul Adrian Naidin. „Scrima este un şah în mişcare: trebuie să gândeşti mişcările adversarului, să anticipezi. Eu nu am avut stare să învăţ să joc şah, deşi bunicul meu era un bun jucător şi a încercat să mă înveţe, pentru că aveam prea multă energie. Locul meu a fost în sala de scrimă. Cred că este foarte bine că avem un turneu internaţional de şah în România, că jucătorii noştri au ocazia să joace cu şahişti din top 10 la nivel mondial”, a declarat presei Ana-Maria Brânză.

Runda a VI-a va începe vineri, 11 iunie, la ora 15.00, la Sheraton. Prima mutare va fi făcută de fostul fotbalist Gică Craioveanu, cel mai de succes jucător român în campionatul de fotbal al Spaniei (peste 70 de goluri în 330 de partide), comentator sportiv la unul dintre cele mai importante posturi de radio din Spania (Onda Cero). Cunoscuta actriţă Maia Morgenstern s-a alăturat invitaţilor speciali care vor face primele mutări, în deschiderea zilelor de competiţie din partea a doua a turneului: Cătălin Moroşanu (12 iunie); Maia Morgenstern şi Daniel Pancu (13 iunie); Gică Popescu (14 iunie).

Cronica Rundei a V-a

Bogdan Deac – Wesley So ½-½

Partida a început promiţător: Bogdan Deac a propus un sacrificiu de pion care să conducă către o poziţie complicată, dar marele maestru american a refuzat „cadoul” oferit de juniorul român. Ambii jucători au fost foarte bine pregătiţi teoretic şi s-a ajuns într-un final de Turnuri fără nici un risc pentru vreuna dintre părţi. După o serie de simplificări s-a consemnat rezultatul de egalitate.

Teimour Radjabov – Alexander Grischuk  ½-½

S-a jucat o deschidere care nu a permis foarte multe schimburi de piese, iar în jocul de mijloc, marele maestru rus a sacrificat un Turn pentru un Cal. În urma acestui schimb defavorabil din punct de vedere material, a obţinut o dinamică foarte bună a pieselor. Teimour a ales o continuare precaută şi a făcut la rândul său un sacrificiu pentru a-şi transforma piesele care au fost pasive în piese active. În urma mai multor schimburi, s-a ajuns într-o poziţie de egalitate perfectă şi cei doi jucători au agreat împărţirea punctului în două.

Constantin Lupulescu - Shakhriyar Mamedyarov 0-1 

Marele maestru român Constantin Lupulescu a ales să înceapă partida cu dezvoltarea Calului la f3. Astfel a reuşit să evite structurile clasice de pioni şi să obţină o poziţie de luptă. Numai că în faţa lui se afla un jucător care provine dintr-o familie de pugilişti, iar turnura pe care a luat-o partida a fost pe placul marelui maestru azer. Shakhriyar Mamedyarov a reuşit să exercite o presiune coordonată în criza de timp, ceea ce i-a permis să obţină prima victorie şi să se alăture liderilor acestui turneu.

Fabiano Caruana – Anish Giri ½-½

Numărul doi mondial, Fabiano Caruana, a simţit perioada mai puţin bună pe care o traversează liderul naţionalei Olandei şi a încercat o variantă mai agresivă. Chiar dacă nu a fost foarte eficient în momentele critice, numărul 6 mondial, Anish Giri, a dorit să demontreze de ce este unul dintre mai bine cotaţi jucători din lume. A găsit cele mai bune continuări într-o poziţie dificilă şi reuşit să obţină remiza.

Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave ½-½

Levon şi Maxime sunt prieteni de foarte multă vreme, dar acest lucru nu i-a oprit să lupte 46 de mutări. Marele maestru armean a jucat cu piesele albe şi a ales o variantă mai ofensivă, sacrificând un pion chiar la începutul partidei, la mutarea 11, pentru a obţine o poziţie mai „ascuţită”. În cele din urmă, Maxime Vachier-Lagrave a găsit o formulă pentru a anihila activitatea pieselor albe şi s-a ajuns într-un final relativ egal. Levon a mai încercat preţ de încă 20 mutări să „stoarcă” cât mai mult din partidă, dar valoarea jucătorului francez a făcut ca rezultatul să fie echitabil.

Clasamentul la finalul Rundei a V-a este următorul:

https://lh6.googleusercontent.com/EXuIgSqSsiXn4sb5hzm7f_pGwKWTOyTrKY_YzLu2_Q_c0APoPBwZH2I2ZaIaRQLkSdjDMXQNMK0tpwR5nerbzX4BkfggLw2YNyU_pB0n2Wj7N778g1otcLu3X4nk6THnV8vGQ_j9_N2bWO2wrA

Runda a VI-a

După ziua liberă de joi, 10 iunie, partidele se reiau vineri 11 iunie şi sunt de aşteptat dueluri de foc. Turneul se apropie de final şi orice jumătate de punct va conta. Cei trei lideri ai turneului vor avea piesele albe şi fiecare dintre ei va face tot ce îi stă în putinţă să se desprindă de plutonul de la vârf.

Runda a VI-a se va juca vineri, 11 iunie, la Sheraton, începând cu ora 15.00, între:

Shakhriyar Mamedyarov

Levon Aronian

Wesley So

Giri Anish

Alexander Grischuk

Constantin Lupulescu

Maxime Vachier-Lagrave

Fabiano Caruana

Bogdan Deac

Teimour Radjabov

 

mail-share icon Email
viewscnt

Special

Ultimele articole Toate articolele