VIDEO. Cum se trăiește „O viață de câine”. Doi suporteri și o legendă reînvie spiritul dinamovist prin intermediul unei cărți-eveniment - LOOKSPORT
Skip to content
Cupa României Editoriale Liga I Noutăți

VIDEO. Cum se trăiește „O viață de câine”. Doi suporteri și o legendă reînvie spiritul dinamovist prin intermediul unei cărți-eveniment

În cea mai sumbră perioadă din viața echipei Dinamo, doi suporteri ai „câinilor roșii” au realizat un demers editorial unic în România. Sabin Dăniță și Silviu Ciuhulescu au povestit istoria clubului dinamovist în cadrul unui dialog sentimental, care a prins forma unei cărți. Prima lansare a avut loc la Alba Iulia, în weekend, și a fost găzduită de Cornel Țălnar, o mare glorie „alb-roșie”, care a semnat prefața cărții.

„O viață de câine” ne propune un joc fermecător între coperți. Meciurile mari și figurile de referință ale lui Dinamo evadează din cronici sterile și se scutură de praf. Precum într-o ediție specială a emisiunii „Replay”, retrăiești trecutul, dar în nuanțe vii și din tribună, acolo unde a fi câine înseamnă, simplu și atotcuprinzător, a iubi. Cel puțin aceasta este morala admirabilă a autorilor.

Introducerea în această incursiune plină de pasiune e spusă de Cornel Țălnar. Nu se putea alege un personaj mai potrivit. „Țânțarul” se legitimează în toată această epopee alb-roșie ca bărbatul care ajută la greu, când nimeni nu mai crede sau când toți își întorc spatele în fața vicisitudinilor. Centrările devastatoare din meciul Inter, golul calificării de la Praga sau reușita de aur cu Hamburg sunt doar câteva mărturii în acest sens. Au fost niște răbufniri providențiale fără de care Dinamo ar fi fost, astăzi, un club ceva mai mic. Autorii fac apel la acestea într-un prezent în care formația și-a pierdut nu doar reperele, ci chiar și „mantaua de vreme rea”, așa cum era alintat Țălnar sau, altfel spus, oamenii dispuși la sacrificiu.

În „O viață de câine”, Țălnar își rememorează propriul trecut dinamovist, modul în care s-a îndrăgostit de echipă sau debutul european cu Atletico Madrid.

Apoi, ne mutăm în tribune, de unde totul se vede diferit și în aceasta constă unicitatea lucrării. Eliminarea lui Inter, din 1981, victoria cu Hamburg, din 1983, controversata finală a Cupei României, din 1988 sau ultimul act din 1990, acel mitic 6-4, se transformă în confruntări legendare pentru că sunt trecute prin filtrul afectiv al microbistului. Apoi, în ritm alert, jocul discuției dintre cei doi autori avansează până în zilele noastre.

În „O viață de câine” redescoperim elementul care-i conferă fotbalului esența și eternitatea: suporterii. Acești oameni, cu pățaniile și aventurile lor, cu personajele lor pestrițe, cu poantele și cântările lor își însoțesc eroii și gloria lor din iarbă într-o comuniune care nu are voie să piară niciodată. Când această legătură mistică va dispărea, se va scurge tot ce-i viu din „O viață de câine”. Va rămâne doar pulberea care se așază implacabil pe orice bibliotecă.

Cristian Aszalos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră să vezi ce meciuri sunt pentru tine