Ultima oră
Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League Iuliana Demetrescu, delegată la o semifinală de Champions League
Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua Aprobat! Schimbare majoră la CSA Steaua
A fost anunţat primul transfer al verii în Superligă! Jucătorul Slaviei Praga va semna cu o echipă din play-off A fost anunţat primul transfer al verii în Superligă! Jucătorul Slaviei Praga va semna cu o echipă din play-off
NEWS ALERT | Verdict în disputa dintre FCSB şi CSA Steaua NEWS ALERT | Verdict în disputa dintre FCSB şi CSA Steaua
NEWS ALERT | Lovitură masivă încasată de Rapid! Un jucător de bază, OUT pentru patru luni NEWS ALERT | Lovitură masivă încasată de Rapid! Un jucător de bază, OUT pentru patru luni
Verdict clar în privinţa principalei ţinte a lui Gigi Becali! „Este o singură echipă la care nu pot să-l las” Verdict clar în privinţa principalei ţinte a lui Gigi Becali! „Este o singură echipă la care nu pot să-l las”

VIDEO EXCLUSIV | Radu Banciu, la moartea lui Maradona: "Suntem contemporani cu a treia moarte fizică uriaşă, după Papa Ioan Paul al Doilea şi Michael Jackson". Emisiunea Fotbal All Inclusive de vineri, dedicată lui Diego

Fotbal Internațional Publicat pe 26 nov 2020
mail-share icon Email

Radu Banciu, realizatorul emisiunii Fotbal All Inclusive, a avut un discurs complex joi seară, în ziua în care umanitatea îşi ia adio de la Diego Armando Maradona. Jurnalistul, care-i va dedica marelui Diego întreaga emisiune de vineri, se referă la dispariţia El Pipe D'Oro ca la "a treia moarte fizică uriaşă, după Papa Ioan Paul al Doilea şi Michael Jackson".
"Mă gândesc la Maradona cum am început noi să ne uităm la fotbal, să ne apucăm să scriem de spre fotbal. Noi, generaţia anilor 1970, ne revendicăm din Maradona, avem cu toţii rădăcini în zona asta. Eu l-am prins pe Maradona în 1978, când nu a fost selecţionat la Mondial. Am aflat ulterior că Menotti l-a lăsat acasă alături de alţi doi, de atunci se pare că Maradona nu l-a uitat toată viaţa. Azi pregătisem o emisiune de colecţie, cum nu s-a mai făcut în România, dar o voi reporta pentru mâine. Voi povesti acolo lucruri pe care lumea nu le cunoaşte. 
 
El nu şi-a fost suficient niciodată, în sensul în care a plecat de mic dintr-un cartier sărac. A zis că a trăit într-un cartier privat. Privat de apă, electricitate şi telefon. A zis în primul interviu, dat în 1971, l-au întrebat ce vrea să se facă, a spus că vrea să fie fotbalist şi să câştige Campionatul Mondial. Apoi a zis că l-a atins pe Dumnezeu, apoi a trebuit să se descurce singur. Murise de mult. Practic, murise încă din 2000, când i se anunţase moartea. Sunt texte scrise de mult despre moartea lui. L'Equipe a avut 19 texte, 15 erau scrise de 20 de ani. A murit la 27 de ani, ca Kurt Cobaine şi Jimmy Hendrix. A murit ca toţi marii idoli ai planetei. Moartea lui fizică e doar anecdotică. Eu spun că suntem contemporani cu a treia moarte fizică, după Michael Jackson şi Papa Ioan Paul al Doilea. Sigur, au mai fost câteva, Saddam Husein, Fidel Castro, Pablo Escobar, dar Maradona rămâne. Nu i-am prins pe Bach şi Mozzart, dar uite că-l prindem pe Maradona", a spus Radu Banciu, în dialog cu Vlad Măcicăşan.

"Personajul pe care l-a creat nu-şi putea găsi corespondenţă în viaţa de după fotbal"

Apoi, Radu Banciu a încercat să găsească o explicaţie pentru viaţa extrasportivă dezordonată dusă de Maradona. Iar ea gravitează într-un univers pe care, susţine jurnalistul Look Sport, doar geniile îl frecventează: "A terminat-o cu fotbalul în 1997, a avut o carieră de 21 de ani. De atunci s-a apucat să facă lucruri care nu ajungeau la dimensiunea talentului lui. A fost antrenor în Belarus şi în liga a doua mexicană, nu întâmplător. Personajul pe care l-a creat, jucătorul care a fost, nu-şi puteau găsi o corespondenţă în viaţa de după fotbal. În L'Equipe ziceau că Maradona se vizita singur ca un muzeu de acum 25 de ani, cotrobăia prin nişte încăperi care, deşi erau ale lui, nu-i aparţineau. Ajungând la dimensiunea asta, nu-şi putea găsi o corespondenţă după carieră. Evident că a luat-o razna! Toate geniile au avut o dimensiune în plus, noi nu ne putem explica. Nu ne putem imagina de ce ai nevoie de droguri, de toate astea, când le ai pe toate. Pentru oameni de genul ăsta nu a fost suficient. 
 
Maradona a murit foarte bătrân, nu a reuşit să se stingă atât de tânăr încât să ducă genialitatea în infinit absolut. El era antrenor la Gimnasia, dar nu mai văzuse niciun meci al echipei lui de şapte luni de zile. El şi-a ieşit din sferă, şi aşa era ca un balonaş. Nu se mai putea răbda pe el însuşi, a degenerat în comicării şi situaţii care nu vor rămâne în istorie. El spera la 60 de ani să facă excese, dar, până la urmă a murit în 2020, anul morţii. Sunt mulţi care nu au legătură cu fotbalul, cu sportul, dar s-au refugiat ieri şi azi în imaginea lui Maradona. La omagii ne pricepem, nu e mare lucru. Şi cei care nu ştiu cine e, cred că a fost brazilian, au avut acum ocazia să scrie câteva cuvinte. Dovadă că e nevoie de astfel de personaje", a încheiat Banciu.
 
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri