Ultima oră
Câştigătorul semimaratonului de la Beijing, deposedat de medalie după ce alţi alergători au încetinit pentru ca el să treacă primul linia de sosire Câştigătorul semimaratonului de la Beijing, deposedat de medalie după ce alţi alergători au încetinit pentru ca el să treacă primul linia de sosire
VIDEO | Hermannstadt - FC Botoşani 1-1. Moldovenii ratează victoria în prelungiri VIDEO | Hermannstadt - FC Botoşani 1-1. Moldovenii ratează victoria în prelungiri
VIDEO | Farul - CFR Cluj, ASTĂZI, de la 20:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Echipele de start VIDEO | Farul - CFR Cluj, ASTĂZI, de la 20:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Echipele de start
Bogdan Lobonţ s-a decis! Ce se întâmplă cu Djokovic şi Albu Bogdan Lobonţ s-a decis! Ce se întâmplă cu Djokovic şi Albu
David Popovici, magistral la Naţionalele de la Otopeni. A bifat al treilea titlu David Popovici, magistral la Naţionalele de la Otopeni. A bifat al treilea titlu
Sancţiune drastică pentru echipa unui român! A ajuns la -1 şi e imposibil să evite retrogradarea Sancţiune drastică pentru echipa unui român! A ajuns la -1 şi e imposibil să evite retrogradarea

VIDEO ǀ FC Botoşani - Farul 0-2! Eurogolul lui Dussaut şi sclipirea lui Petre aduc 3 puncte în tabăra constănţenilor

Farul Constanta Publicat pe 29 oct 2021
mail-share icon Email

 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38231/20444043/3/249235227-4880599668658539-8277888008722710399-n.jpg

Formaţia Farul Constanţa a învins, vineri, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa FC Botoşani, în primul meci al etapei a XIV-a a Ligii I.

Golurile au fost marcate de Dussaut, în minutul 24 şi Adrian Petre, în minutul 88, din penalti.

0-1: Dussaut, în minutul 24, cu un şut de la aproximativ 35 de metri.

0-2: Adrian Petre a transformat o lovitură de la 11 metri, obţinută chiar de el.

FC Botoşani: E. Pap - Braun, Dawa, Racoviţan, Ţigănaşu - Tîrcoveanu (Roman 59'), Edjouma, E. Papa (Florescu 40') - Fili (Jaja 59'), Lupeta (Sila 40'), Santos. Antrenor: Marius Croittoru

Farul: Aioani - Dussaut, Larie, Mladen (Radaslavescu 24'//Pitu 85'), De Nooijer - Pires, Artean, Grameni - Chiţu (Fernandes 71'), Jefte (Petre 85'), Ciobanu (Ganea 71'). Antrenor: Gheorghe Hagi

Cartonaşe galbene: Dawa 16', Santos 25', Tîrcoveanu 48' / Romario 45'+1

Meciul a fost arbitrat de Istvan Kovacs, ajutat de asistenţii Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene.

Szabolcs Kovacs a fost arbitru de rezervă, iar Zoltan Szekely observator.

FC Botoşani - Farul 0-2 (Dussaut 23, Petre 88), live pe Look Sport, ACUM. Echipele de start:

  • FC Botoşani: E. Pap - Braun, Dawa, Racoviţan, Ţigănaşu - Tîrcoveanu, Edjouma, E. Papa - Fili, Lupeta, Santos 
  • Rezerve: Contra, Şeroni, D. Croitoru, Florescu, Petkovski, M. Roman, Sila, Souza, Dragu 
  •  
  • Farul: Aioani - Dussaut, Larie, Mladen, De Nooijer - Pires, Artean, Grameni - Chiţu, Jefte, Ciobanu 
  • Rezerve: Brănescu, Buta, Ganea, Ad. Petre, Ely Fernandes, Radaslavescu, N. Popescu, Georgescu, Pitu 

Min. 90 + 4: Fluier final! Farul se impune acasă la Botoşani cu 2-0.

Min. 88: GOL Farul! Adrian Petre transformă fără emoţii lovitura de pedeapsă pe care tot el a obţinut-o şi dublează avantajul constănţenilor.

Min. 45 + 5: La pauză Farul conduce în deplasare FC Botoşani cu 1-0!

Min. 23: GOL Farul! Dussaut trimite balonul de la aproape 35 de metri în vinclul porţii apărate de Pap. 

Min. 1: A început meciul!


FC Botoşani are patru meciuri la rând în care a înregistrat egaluri. De partea cealaltă, Farul are două eşecuri la rând în Casa Liga 1, cedând în faţa Voluntariului şi Argeşului, cu 0-1 şi 1-2.

Înaintea meciului direct, FC Botoşani e pe locul 4, cu 24 de puncte, iar Farul e pe 9, cu 18 puncte. Echipa lui Gică Hagi are un meci în minus, pentru că partida de etapa trecută nu s-a jucat. Meciul cu FCSB a fost reprogramat din cauza cazurilor de COVID-19 din lotul bucureştenilor.

Echipele probabile:

  • FC Botoşani: Pap – Braun, Racoviţan, Dawa, Şeroni – Tîrcoveanu, Edjouma, Ongenda – Santos, Sila, Kage.
  • Farul: Aioani – Boboc, Larie, Ghiţă, de Nooijer – Artean, Mladen, Ciobanu – Chiţu, Jefte, Pitu.

LPF i-a răspuns lui Gică Popescu

FC Botoşani şi Farul se întâlnesc în această seară, de la ora 20:30, în etapa a 14-a din Casa Liga 1. Confruntarea e pe Look Sport+ şi pe aplicaţia PrimaPlay.ro. Ambele echipei n-au mai câştigat în campionat de cel puţin două meciuri.

LPF a dat publicităţii un lung "drept la replică", în care răspunde acuzaţiilor formulate de preşedintele clubului Farul, Gheorghe Popescu, potrivit cărora meciul echipei constănţene cu FCSB a fost amânat în mod incorect. Popescu a susţinut că Farul s-a aflat într-o situaţie similară în urmă cu un an şi meciul cu Poli Iaşi nu a fost amânat de LPF. Liga, însă, consideră că nu sunt similare cele două cazuri.

"Având în vedere declaraţiile făcute în ultimele zile de dl. Gheorghe Popescu, Preşedintele clubului FCV Farul Constanţa, referitoare la decizia LPF de a reprograma jocul dintre FCV Farul Constanţa şi FCSB din etapa a XIII-a, facem următoarele precizări:

1. Dl. Gheorghe Popescu a repetat în mai multe rânduri, pe parcursul ultimelor zile, că FCV Farul Constanţa s-a aflat în sezonul trecut, înaintea meciului cu CSM Politehnica Iaşi, într-o situaţie identică cu cea în care s-a găsit acum FCSB, având mai mulţi jucători accidentaţi sau infectaţi cu Covid-19, dar că LPF, în ciuda existenţei unor motive identice de amânare, a refuzat cererea formulată de clubul constănţean.

2. Situaţia invocată de dl. Popescu nu este asemănătoare şi, nicidecum, identică cu cea în care LPF a fost nevoit, din păcate, să decidă reprogramarea partidei dintre FCV Farul Constanţa şi FCSB. Considerăm că dl. Popescu se află fie într-o eroare gravă, fie este dezinformat în ceea ce priveşte pretinsa situaţie <asemănătoare sau chiar identică> invocată în cadrul apariţiilor sale publice. Pentru informarea justă, completă şi transparentă a publicului, vă prezentăm mai jos faptele legate de cererea de amânare a jocului dintre CSM Politehnica Iaşi şi FCV Farul Constanţa:

a. Prin adresa nr. 1568 din 17 octombrie 2020, FCV Farul Constanţa a solicitat reprogramarea partidei dintre CSM Politehnica Iaşi şi FCV Farul Constanţa (fostă Fotbal Club Viitorul) invocând că <mai mulţi jucători ai echipei noastre sunt indisponibili datorită infectării cu Covid 19, datorită accidentărilor grave suferite şi altor probleme medicale>.

b. Reprezentanţii Departamentului Competiţii al LPF au preluat de îndată solicitarea formulată de clubul constănţean, dar la simpla verificare a Listelor A şi B ale clubului au constatat că FCV Farul Constanţa avea înscrişi pe Lista A un număr de 24 de jucători, iar pe Lista B un număr de 28 de jucători. Faţă de această situaţie, a reieşit că în lipsa jucătorilor indicaţi ca indisponibili pentru motive multiple, clubul continua să dispună de un număr suficient de jucători în lot pentru a îndeplini cerinţele din Principiile de desfăşurare a competiţiilor, aprobate prin hotărârea nr. 28 a Comitetului Executiv al FRF din data de 21 august 2020. În acest sens, clubul îndeplinea cerinţa de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători (din care cel puţin un portar). Pentru aceste motive LPF a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile regulamentare pentru amânarea partidei dintre CSM Politehnica Iaşi şi FCV Farul Constanţa. Mai mult decât atât, cu ocazia disputării acestui joc unii dintre jucătorii indicaţi ca indisponibili din cauza accidentărilor au putut evolua în acel meci, revenindu-şi aproape în mod spectaculos.

3. Pentru ca publicul să poată compara cu uşurinţă cele două situaţii, subliniem încă o dată nicidecum identice sau asemănătoare, reiterăm situaţia de fapt privind amânarea jocului dintre FCV Farul Constanţa şi FCSB:

a. La data de 20 octombrie 2021, reprezentanţii Departamentului Competiţii al LPF au analizat documentele puse la dispoziţie de FCSB (documente medicale, testări Covid-19), precum şi listele de jucători existente în evidenţele LPF.

b. În urma acestei analize s-a constatat că FCSB dispune pentru partida cu FCV Farul Constanţa de un lot format dintr-un număr de doar 12 jucători, nefiind îndeplinite condiţiile stabilite de Principiile de desfăşurare a competiţiilor aprobate de FRF. Astfel, dintr-un număr total de 22 de jucători înscrişi pe Lista A, doar 8 jucători mai erau valizi, şi dintr-un număr total de 6 jucători înscrişi pe Lista B, doar 4 jucători mai era disponibili pentru joc. Pentru aceste motive, LPF a apreciat că sunt întrunite condiţiile regulamentare pentru amânarea partidei dintre FCV Farul Constanţa şi FCSB, clubul bucureştean neîndeplinind cerinţa de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători (dintre care cel puţin un portar).

4. La o analiză rapidă a celor două situaţii prezentate mai sus, puteţi constanta cu uşurinţă că acestea nu pot fi considerate asemănătoare şi, nicidecum, identice. Mai mult decât atât, faţă de opiniile exprimate în presă în urma declaraţiilor făcute de dl. Gheorghe Popescu, mai trebuie făcute câteva precizări:

a. Legislaţia în domeniu aplicabilă la acest moment a fost modificată prin Ordine comune emise de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului, conţinând alte prevederi faţă de momentul disputării jocului dintre CSM Politehnica Iaşi şi FCV Farul Constanţa. Ne referim aici, în special, la prevederile care stabileau că un jucător putea evolua într-un meci dacă la câteva zile de la infectare prezenta două teste negative. Aceste prevederi nu mai sunt în vigoare la acest moment, orice jucător testat pozitiv cu Covid 19 având obligaţia de a sta în izolare pentru o perioadă de 14 zile.

b. În ceea ce priveşte completarea Listei A de către FCSB, aceasta se putea face doar în condiţiile prevăzute la art. 19bis pct. 5 din ROAF: <După terminarea perioadei de transfer, lista A va putea fi modificată prin completare/înlocuire numai cu jucători care au fost legitimați la club după această dată, în baza excepțiilor regulamentare (jucători ale căror contracte au încetat în timpul perioadei de transfer sau ale căror cereri de încetare a raporturilor contractuale au fost soluționate prin hotărâri executorii după terminarea perioadei de transfer).> Or, nu ar fi rezonabil să pretindem niciunui club afiliat la LPF să contracteze anumiţi jucători doar pentru disputarea unui singur joc, urmând ca după acest moment aceştia să nu mai evolueze pentru club, dar să fie plătiţi mai departe conform contractului. Totodată, nu există dispoziţii regulamentare care să oblige clubul FCSB să înscrie în Lista A în mod obligatoriu 25 de jucători sau să completeze Lista B, în situaţia în care clubul nu poate respecta cerinţele prevăzute în Principiile de desfăşurare a competiţiilor aprobate de FRF. Mai mult decât atât, dorim să reamintim că potrivit art. 19bis pct. 3 din ROAF: <La jocurile oficiale din Campionatul Național Liga I vor putea fi înscriși în raportul de arbitraj numai jucători aflați în listele A și B. Participarea la aceste meciuri a unui jucător ce nu este înregistrat în Lista A sau în lista B se sancționează cu pierderea jocului prin forfait.>

5. În ceea ce priveşte afirmaţiile repetate ale domnului Popescu potrivit cărora nu există dispoziţii regulamentare care să susţină decizia adoptată de LPF, trebuie menţionat că regulamentele sportive conţin prevederi clare cu privire la situaţiile de acest gen, şi anume:

a. Prevederile art. 12.1 din ROAF: <Forurile organizatoare, prin Departamentul Competiţii, au dreptul de a schimba, în cazuri excepţionale, stadionul, ziua, ora de începere sau localitatea de disputare a jocului>

b. Principiile de desfăşurare a competiţiilor – sezon 2021/22, aprobate prin Hotărârea Comitetului de Urgenţă al FRF din 27 iulie 2020 şi validate prin Hotărârea nr. 28 a Comitetului Executiv al FRF din data de 21 august 2020:

<În situația în care unul sau mai mulți jucatori sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfașura conform programarii inițiale daca sunt îndeplinite urmatoarele condiții:

Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucatori (din care cel puțin un portar). Pentru evitarea oricarui dubiu, obligația cluburilor de a utiliza anumite categorii de jucatori pe durata desfașurarii jocurilor, precum și de a înscrie în raportul de arbitraj un anumit numar de jucatori formați la nivel național și/sau de club ramîn valabile.
Prezinta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul ca echipa respectiva poate disputa jocul conform programarii forului organizator, daca legislația în vigoare impune un astfel de document din partea DSP.
În situația în care clubul în cauza nu poate îndeplini oricare dintre condițiile de mai sus, jocul nu se va mai disputa, urmând ca forul organizator sa amâne jocul și sa aplice procedura detaliata mai jos. ...>

6. În final, chiar dacă reprezintă doar un argument de ordin moral, considerăm că orice club din Liga I trebuie să îşi dorească ca adversarul său să poată alinia la start cel mai bun unsprezece, deoarece doar conservând principiile imprevizibilităţii rezultatului şi al echilibrului concurenţial putem păstra intactă atractivitatea produsului pentru care deţinătorul de drepturi TV plăteşte nu mai puţin de 28 de milioane de euro + TVA în fiecare sezon", se arată în comunicatul citat.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Farul Constanta

Ultimele articole Toate articolele