Ultima oră
Rrahmani putea fi golgheterul Superligii, dar Lobonţ l-a schimbat. Explicaţie uluitoare. ”Trebuie să-şi canalizeze energia la ce trebuie să facă” Rrahmani putea fi golgheterul Superligii, dar Lobonţ l-a schimbat. Explicaţie uluitoare. ”Trebuie să-şi canalizeze energia la ce trebuie să facă”
Probleme la FCSB? Elias Charalambous a răbufnit după un nou eşec cu Rapid: ”Vreau să discut cu cineva din conducere!” Probleme la FCSB? Elias Charalambous a răbufnit după un nou eşec cu Rapid: ”Vreau să discut cu cineva din conducere!”
VIDEO | Metz - PSG 0-2. Ladislau Boloni va juca baraj pentru a rămânerea în Ligue 1 VIDEO | Metz - PSG 0-2. Ladislau Boloni va juca baraj pentru a rămânerea în Ligue 1
Dan Şucu, noul Gigi Becali? "Bagă dictatură" | VIDEO EXCLUSIV Dan Şucu, noul Gigi Becali? "Bagă dictatură" | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Dan Şucu a anunţat când va semna noul antrenor al Rapidului! ”Suntem hotărâţi să investim în club”
VIDEO | Dan Şucu a anunţat când va semna noul antrenor al Rapidului! ”Suntem hotărâţi să investim în club”
”Nu am nicio explicaţie”. Cristi Săpunaru, foarte dezamăgit de cum a decurs sezonul ”Nu am nicio explicaţie”. Cristi Săpunaru, foarte dezamăgit de cum a decurs sezonul

Retragerea unui titan

Fotbal Internațional Publicat de Tudor Moisa pe 3 nov 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38127/21370658/1/ml.jpg

Mircea Lucescu s-a retras, astăzi. Decizia a venit în urma unei partide împotriva echipei unde a scris istorie, Shaktior Donetsk.

Lucescu nu a fost doar un antrenor extraordinar, ci şi un jucător imens. Cariera de fotbalist şi-a împărţit-o între Hunedoara si Bucureşti. Pentru Dinamo, Ştiinţa Bucureşti şi Corvinul Hunedoara a adunat 416 partide şi a marcat 93 de goluri. La naţională a bifat 70 de selecţii şi a fost căpitanul României la Campionatul Mondial din 1970.

Totuşi, performanţele lui ca jucător, deşi extraordinare, au fost eclipsate de cariera în antrenorat. Lucescu a devenit în timp unul din cei mai mari antrenori, nu doar din România, ci din toată Europa.

Antrenoratul l-a început la Hunedoara, în 1979, iar după doar doi ani a devenit selecţioner. Exact ca în cazul lui Hagi, acest pas a fost făcut, poate, mult prea repede. Totuşi, nu a fost lipsit de rezultate la cârma naţionalei şi ne-a calificat la Euro 1984. Înainte să plece în străinătate, Il Luce a mai antrenat Dinamo, din 1985 până în 1990.

Plecat în Italia, nea Mircea a fost mai întâi antrenor la Pisa. După, a ajuns la Brescia, unde a format celebra "Brescia Romena".

După experienţa din Italia s-a întors în ţară, la Rapid. Lucescu a antrenat în două rânduri formaţia din "Giuleşti", în perioadele 1997-1998 şi 1999-2000. Între cele două mandate, a fost antrenor la o echipă colosală, Inter.

Plecarea de la Rapid în 2000 a marcat ultima experienţă a antrenorului în România. Până in 2004 le-a antrenat, pe rând, câte doi ani, pe Galatasaray şi Besiktas, iar după a făcut cel mai important pas din carieră.

În 2004, Lucescu a preluat-o pe Shaktior Donetsk, echipă la care a stat pe bancă 12 ani şi a câştigat Cupa UEFA, în 2009.

După despărţirea de Shaktior, Il Luce le-a mai antrenat pe Zenit, naţionala Turciei şi Dinamo Kiev.

De-a lungul carierei impresionante, Mircea Lucescu a atins două borne fenomenale: în 2015 a devenit al cincilea antrenor care a fost pe bancă la cel puţin 100 de partide în Champions League. Celălalte patru nume erau uriaşe: Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsene Wenger şi Jose Mourinho.

De asemenea, Il Luce este al treilea în clasamentul antrenorilor cu cele mai multe trofee oficiale câştigate de-a lungul carierei, având 35. Deasupra sa se află doar Sir Alex Ferguson şi Pep Guardiola.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri