Ultima oră
Unul din cei mai vechi străini din Superliga şi-a anunţat plecarea Unul din cei mai vechi străini din Superliga şi-a anunţat plecarea
Trei finale pe aparate, plus cea pe echipe pentru România, la CE de la Rimini Trei finale pe aparate, plus cea pe echipe pentru România, la CE de la Rimini
VIDEO | Remontada fabuloasă reuşită de Kiel! Nemţii au revenit de la -9 şi merg în Final Four-ul Ligii Campionilor VIDEO | Remontada fabuloasă reuşită de Kiel! Nemţii au revenit de la -9 şi merg în Final Four-ul Ligii Campionilor
Marius Şumudică s-a întâlnit cu Dan Şucu! ”Nu se gândeşte decât la cum să formeze un club la standarde occidentale” Marius Şumudică s-a întâlnit cu Dan Şucu! ”Nu se gândeşte decât la cum să formeze un club la standarde occidentale”
Constantin Schumacher, optimist după primul succes în play-off. ”Pregătim barajul” Constantin Schumacher, optimist după primul succes în play-off. ”Pregătim barajul”
Iga Swiatek, al doilea an consecutiv în finală la Madrid Open Iga Swiatek, al doilea an consecutiv în finală la Madrid Open

Tipuri de transport urban care nu poluează

Special Publicat de Daian Cutu pe 4 mar 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21512692/1/tipuri-de-transport-urban-care-nu-polueaza.jpg

Vara şi iarna sunt anotimpurile care prezintă cele mai vizibile efecte ale încălzirii globale. Verile sunt chiar şi cu 5 grade celsius mai calde decât acum câţiva ani, în timp ce zăpezile au uitat cu totul unele zone pe care obişnuiau să le împodobească iarna. Cercetătorii spun că cel puţin 75% din cauzele acestor schimbări de temperatură se datorează activităţii umane. Din această activitate, 25% din poluare e produsă de modul în care se efectuează transportul, această proporţie fiind chiar mai ridicată în mediul urban. Aceste date conduc natural către modificări în modul în care se efectuează transportul, aceasta fiind şi una din cele mai de impact schimbări pe care fiecare o poate face la nivel individual. În acest articol vor fi descrise trei moduri de transport care nu poluează deloc sau aproape deloc şi care sunt viabile din punct de vedere al mişcării pe distanţe din interiorul oraşelor, nu şi pe distanţe dintre oraşe.

Trei tipuri de transport care te ajută să reduci poluarea la nivel individual

Aproape arhaica „mersul pe jos face piciorul frumos” e o expresie ce poate fi completată cu „şi aerul mai uşor la miros”, asta fiindcă plimbările produc cele mai puţine gaze cu efect de seră – zero. Dincolo de faptul că mersul îţi permite să te bucuri de lucruri pe care nu ai cum să le observi din goana maşinii, precum arhitectura ori micile interacţiuni dintre oameni, această cale de transport e şi cea mai puţin costisitoare. Până şi transportul în comun are un preţ financiar, în timp ce mersul pe jos costă numai timp. Dacă totuşi nu ai cum să negociezi această monedă, poate că celelalte moduri de transport vor fi mai prietenoase cu programul tău.

Bicicleta este, de câteva sute de ani, un mijloc de transport ce se află la graniţa dintre divertisment, activitate fizică sportivă şi metodă cât se poate de serioasă de transport. Partea bună e că adesea bicicleta poate juca toate aceste roluri în acelaşi timp. Astfel, mersul la job pedalând poate reprezenta o parte substanţială din procentul de activitate fizică necesară zilnic, şi chiar nu poţi nega senzaţia plăcută pe care o simţi atunci când prinzi puţină viteză şi briza îţi face hainele să fluture.

Dacă totuşi te afli, din orice motiv, în imposibilitatea de a folosi o bicicletă, dar totuşi vrei să foloseşti tipuri de transport care nu poluează, probabil că trotineta electrică este răspunsul la căutările tale. La altex.ro poţi găsi trotinete rezistente a căror durată a bateriei face faţă chiar şi drumurilor lungi de acasă la muncă şi înapoi, în aceeaşi zi. De asemenea, puterea trotinetelor este un factor de luat în considerare, în cazul în care drumul nu e atât de prietenos, cum ar fi în oraşele deluroase ori dacă unele porţiuni de drum sunt mai greu accesibile.

În final, merită reamintit faptul că transportul e una din cele mai mari surse de poluare rezultată din activitatea umană. Partea pozitivă e că acesta e exact sectorul unde se pot face cele mai mari schimbări la nivel individual, prin folosirea cât mai cumpătată a maşinilor şi alegerea unor tipuri de transport mai prietenoase cu mediul. În acest articol au fost descrise transportul pe bicicletă, trotinetă electrică, şi de-a dreptul (şi stângul) preistoricul mers pe jos.

Articol susţinut de altex.ro

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele