Ultima oră
”2-3 clase peste nivelul campionatului”. Lucian Goian, impresionat de un jucător român din Superliga  | VIDEO EXCLUSIV ”2-3 clase peste nivelul campionatului”. Lucian Goian, impresionat de un jucător român din Superliga | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | CSO Voluntari – CSM Oradea 96-78. Ilfovenii relansează semifinala Ligii Naţionale VIDEO | CSO Voluntari – CSM Oradea 96-78. Ilfovenii relansează semifinala Ligii Naţionale
”Obiectivul e să promovăm”. Adi Falub vrea să readucă în prim plan o echipă de tradiţie | VIDEO EXCLUSIV ”Obiectivul e să promovăm”. Adi Falub vrea să readucă în prim plan o echipă de tradiţie | VIDEO EXCLUSIV
Nou-promovata Unirea Slobozia nu va juca acasă primele meciuri în Superliga. Adrian Mihalcea a anunţat ce variante există Nou-promovata Unirea Slobozia nu va juca acasă primele meciuri în Superliga. Adrian Mihalcea a anunţat ce variante există
Minaur Baia Mare, a patra echipă califică în semifinalele Cupei României la handbal masculin Minaur Baia Mare, a patra echipă califică în semifinalele Cupei României la handbal masculin
VIDEO | Carlos Alcaraz a fost eliminat de Andrei Rublev în sferturi la Madrid VIDEO | Carlos Alcaraz a fost eliminat de Andrei Rublev în sferturi la Madrid

EDITORIAL | Adrian Mititelu TREBUIE să retrogradeze

Editoriale Publicat de Tudor Moisa pe 4 apr 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38117/21548096/1/fcu-1948-craiova-fc-voluntari-cupa-romaniei-betano-sferturi-de-finala-03-04-2024.jpg

Haos la FCU Craiova e ca şi cum ai zice că cerul este albastru. Încă de acum câteva zile mi-am propus să scriu un editorial despre situaţia de la clubul oltean. M-am gândit că nu este urgent. Până la urmă, la FCU mereu a fost o situaţie greu de explicat din exterior.

Totul a degnerat miercuri seară, atunci când fiul şi-a atacat tatăl. Din nou, mi-am spus că nu e grabă. Ulterior, Nicolo Napoli a fost dat afară. Aşa că de data aceasta am apreciat că este momentul să scriu despre finanţatorul oltean. Nu de alta, dar dacă mai aşteptam o zi, atunci poate Adrian Mititelu ar fi desfiinţat echipa sau cine ştie ce altă idee îi venea în cap.

Adrian Mititelu, penultimul dintr-o specie pe cale de dispariţie

Anii 2000. Prima scenă a fotbalului românesc era împânzită de "băieţii inteligenţi". Nu aveau habar de cum se conduce un club şi se ghidau după o singură regulă: "Eu te-am făcut, eu te omor". Practic, ei se credeau nişte mici Dumnezei în cadrul cluburilor pe care le finanţau. Ei centrau, ei dădeau cu capul.

Încet, dar sigur, toţi au avut probleme cu legea, au pierdut averi, iar majoritatea s-au retras. Cu două excepţii: Gigi Becali şi Adrian Mititelu. Dacă finanţatorul de la FCSB dă semne că s-a mai domolit (doar relativ), cel de la FCU Craiova continuă acelaşi show grotesc. În materialul de astăzi am să fac referire strict la purgatoriu de antrenori din Craiova. Motivul este unul simplu: scriu un editorial, nu un roman.

De râsul curcilor (I)

Adrian Mititelu a reuşit, în debutul sezonului, o performanţă greu de egalat (a isprăvit şi altele, dar ajungem şi acolo). Joao Janeiro a fost adus, în vară, la echipa sus-numitului, dar a plecat după doar câteva zile. Bilanţul antrenorului în Oltenia? 0 victorii, 0 egaluri şi 0 înfrângeri. Cine ştie cu ce "l-a călcat pe coadă" pe Mititelu. Poate nu a vrut să facă vreo schimbare într-un amical, dar un lucru e cert: finanţatorul a reuşit performanţa de fi părăsit înainte de startul campionatului.

Nicolae Dică a fost următorul care doar a trecut prin Craiova. Cinci meciuri a rezistat acesta pe bancă, reuşind să acumuleze şase puncte. Ce n-ar da acum Mititelu pentru şase puncte în ultimele cinci partide ...

După ce a plecat Dică, la FCU Craiova a devenit principal un preparator fizic. Dan Vasilică se intitula acesta. Până la urmă, pseudoantrenorul a fost dat afară chiar şi de pe postul de preparator fizic. Alte persoane care ar fi antrenat echipa, în acea perioadă, au fost Paul Drăgan şi Paul Răducan.

Singura dată când a fost inspirat

În octombrie, pe banca oltenilor a fost numit Giovanni Costantino. Un antrenor care nu avea CV, dar care a impresionat. Am scris un material, în pauza competiţională de iarnă, în care am notat câte un plus şi câte un minus pentru fiecare echipă din Superligă. Nu trebuie să mă numiţi "oracolul", dar cred că ce am scris, la acel moment, este foarte elocvent:

  • Plus: Giovanni Costantino - Aducerea italianului pe banca oltenilor a fost o decizie foarte inspirată luată de Adrian Mititelu. Deşi în continuare FCU Craiova are a doua cea mai slabă apărare din Superligă, această performanţă negativă se datorează începutului de campionat. Lucrurile s-au redresat în ultima perioadă, iar oltenii au terminat anul 2023 cu patru victorii consecutive fără gol primit, semn că Giovanni Costantino face treabă bună la Craiova! De asemenea, echipa din Bănie are cel mai bun punctaj şi cea mai bună apărare în ultimele cinci etape. FCU Craiova a reuşit, în această perioadă, să acumuleze 12 puncte, cu două peste FCSB şi Sepsi şi a încasat doar trei goluri, la egalitate cu UTA.

  • Minus: Familia Mititelu - Chiar dacă Adrian Mititelu a luat decizia inspirată de a-l numi pe Giovanni Costantino, rămâne de văzut câtă răbdare va avea acesta cu antrenorul. În urmă cu doar câteva luni, Mititelu l-a demis pe Joao Janeiro după nici două săptămâni, iar după a rezistat foarte puţin pe bancă şi Nicolae Dică. Adrian Mititelu Jr. este în continuare suspendat şi este plecat în Statele Unite ale Americii. Ieşirile acestuia nu au rămas nesancţionate de Comisia de Disciplină, iar o nouă abatere ar însemna cel mai probabil o suspendare mai drastică şi o amendă usturătoare. Deocamdată este linişte la FCU Craiova, dar familia Mititelu a demonstrat, de-a lungul timpului, că poate să facă din ţânţar, armăsar. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la un prim pas greşit făcut în 2024 de echipă.

Ce a urmat? Adrian Mititelu l-a înlăturat de la echipă pe Costantino, care a fost şi criticat de patron, ca urmare a unei declaraţii. Şi aşa ajungem la Nicolo Napoli.

De râsul curcilor (II)

Următorul care s-a flendurat prin Bănie a fost Nicolo Napoli. Deja al locului, ajuns pentru a 10-a oară la Craiova, tehnicianul a fost o glumă foarte bună.

Pe lângă faptul că aş fi înţeles mai multe, la flash-interviuri şi la conferinţe, dacă Napoli ar fi vorbit doar în italiană, mandatul acestuia a fost doar un paravan. Mititelu a continuat să fie manager general, antrenor principal, secund, preparator fizic şi omul cu apa la Craiova. Napoli a stat cuminte. "Timpul trece, leafa vine". Într-un final, cel care a fost antrenor cândva, a devenit liber de contract. Măcar aşa a ajuns Mititelu şi în presa internaţională, "a 10-a descălecare" a italianului fiind de râsul curcilor.

Următorul pe lista lui Mititelu pare a fi Eugen Trică. Poate că lui Adrian Mititelu i-a venit, într-un final, mintea la cap. Poate că nu. Cert este că finanţatorul merită pe deplin să petreacă un sezon, cel puţin, în liga secundă. Ar avea mai mult timp de cugetat. Vedem dacă Mititelu a înţeles rolul unui finanţator. Răspunsul îl vom avea în momentul în care Napoli va ajunge, pentru a 11-a oară, la Craiova.

mail-share icon Email
viewscnt

Editoriale

Ultimele articole Toate articolele