Ultima oră
Victor Piţurcă, deloc impresionat de Florinel Coman. ”Este invizibil! Dispare mult din joc!” Victor Piţurcă, deloc impresionat de Florinel Coman. ”Este invizibil! Dispare mult din joc!”
”M-am decis să nu mai susţin echipa”. Un club din Liga 2 rămâne fără finanţator ”M-am decis să nu mai susţin echipa”. Un club din Liga 2 rămâne fără finanţator
VIDEO | Borussia Dortmund - PSG 1-0, în direct la Prima Sport 1 şi online pe PrimaPlay.ro. Fulkurg deschide scorul! VIDEO | Borussia Dortmund - PSG 1-0, în direct la Prima Sport 1 şi online pe PrimaPlay.ro. Fulkurg deschide scorul!
"Au început negocierile cu agentul lui”. Clubul care face tot posibilul să îl aibă pe Risto Radunovic "Au început negocierile cu agentul lui”. Clubul care face tot posibilul să îl aibă pe Risto Radunovic
S-a aflat motivul pentru care Jannik Sinner s-a retras de la Madrid Open S-a aflat motivul pentru care Jannik Sinner s-a retras de la Madrid Open
Dennis Man şi Valentin Mihăilă au pus umărul la revenirea Parmei în Serie A! Dennis Man şi Valentin Mihăilă au pus umărul la revenirea Parmei în Serie A!

EDITORIAL Vlad Măcicăşan | Libertate pentru suporteri!

Editoriale Publicat pe 1 apr 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38117/21543578/1/fani.jpg

“Libertate pentru suporteri!” Aproape că nu este meci în Superliga României în care să nu auzi asta. Ai impresia că suporterii români sunt asupriţi, stigmatizaţi, sunt arătaţi cu degetul, schingiuiţi când vor să intre pe stadion.

Este scandarea care te face să crezi că dacă decizi să mergi pe această cale, a suporterului, îţi asumi că vei suporta chinuri grele şi că vei deveni martir ori erou necunoscut. Nu este aşa! “Libertate pentru suporteri” este o scandare intrată în reflexul galeriilor, strigată uneori doar pentru că s-au terminat cântecele şi e lipsă de idei sau când surescitarea e prea mare la unii băieţi din galerie care consideră că oamenii de ordine i-au controlat prea minuţios, la intrarea în stadion. Libertatea a fost de multe ori prost înţeleasă, în democraţiile din toată lumea.

Libertatea nu înseamnă să intri pe stadion cu torţe, să distrugi stadioane, să te baţi pe teren cu alţi “dornici de libertate”, să semeni panică, să ameninţi, să jigneşti sau să încurci organizarea unui meci. Asta nu e libertate. Aceste sunt manifestări huliganice, în afara legii. Şi ce se întâmplă când aceste manifestări se produc? Se închid stadioane. “Libertate pentru suporteri!” ar trebui să strige cei de la tribuna 1 şi de la tribuna 2, cărora li s-au interzis accesul la un meci. Copii care merg la Dinamo - Petrolul, fanii Petrolului, care doreau o deplasare la Bucureşti, jucătorii, oficialii... Ei să strige “Libertate pentru suporteri!”, pentru că ei sunt victimele.

Ştiţi când se încalcă libertatea? Când se închide poarta stadionului pentru zeci de mii de oameni, pe motiv că sunt alţi câţiva care nu vor să respecte legea. De ce să sufere toţi? Doar pentru că se întâmplă să ţină cu aceeaşi echipă? Asta nu e libertate! Cum ar fi ca nimeni să nu mai conducă maşini doar pentru că unii se urcă beţi la volan?

Cei care iau decizii de închidere a stadioanelor îngrădesc libertatea suporterilor. O metodă care niciodată n-a dat rezultate. Nu avem mai puţini huligani pe stadioane pentru că s-au închis odată porţile la un meci. Pedepsiţii sunt adevăraţii fani, cei care suferă pentru echipă. Pedepsiţi sunt şi telespectatorii, cei care plătesc pentru drepturile tv, sponsorii.

Nimeni nu vrea meciuri fără spectatori. Fotbalul înseamnă spectacol, iar pentru a face spectacol ai nevoie de spectatori. Dacă fotbalul s-ar fi jucat cu stadioanele închise, astăzi n-ar mai fi existat. Aţi văzut meciuri fără spectatori în Anglia sau în Germania? Credeţi că acolo nu sunt huligani? Sunt ei civilizaţi din naştere, au calmul în ADN? Nu, dar acolo cei care trebuie să instaureze ordinea au înţeles că trebuie pedepsit cel care greşeşte, nu toată lumea care merge pe stadion.

Fotbalul nu-şi mai găseşte sensul atunci când se joacă fără suporteri. Pentru asta a fost creat şi de asta a ajuns ceea ce este astăzi. Deschideţi stadioanele! Asta înseamnă LIBERTATE PENTRU SUPORTERI.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Editoriale

Ultimele articole Toate articolele