Ultima oră
E gata! Cine va arbitra derby-ul FCSB – Farul. Echipa lui Becali poate câştiga titlul

E gata! Cine va arbitra derby-ul FCSB – Farul. Echipa lui Becali poate câştiga titlul
Romario s-a antrenat pentru prima dată în 16 ani: "Sunt rupt de oboseală, o să vină targa să mă ia"

Romario s-a antrenat pentru prima dată în 16 ani: "Sunt rupt de oboseală, o să vină targa să mă ia"
Seară de Cannes la Cinemaraton dedicată regizorului Cristian Mungiu Seară de Cannes la Cinemaraton dedicată regizorului Cristian Mungiu
E gata! Transferul lui Marius Ştefănescu de la Sepsi se face! Patronul a făcut anunţul: ”A sosit vremea!” E gata! Transferul lui Marius Ştefănescu de la Sepsi se face! Patronul a făcut anunţul: ”A sosit vremea!”
Un fotbalist francez care s-a retras din cauza accidentărilor dă în judecată Pfizer şi BioNTech Un fotbalist francez care s-a retras din cauza accidentărilor dă în judecată Pfizer şi BioNTech
Mitică Dragomir ar face revoluţie la Rapid în rolul de preşedinte: ”Aş face selecţie pe banii mei. Dacă nu, să fiu răstignit pe Arcul de Triumf!” Mitică Dragomir ar face revoluţie la Rapid în rolul de preşedinte: ”Aş face selecţie pe banii mei. Dacă nu, să fiu răstignit pe Arcul de Triumf!”

INTERVIU | Antonio Semedo, unul dintre cei mai buni străini trecuţi prin Liga 1: “Acest moment ne va schimba pe toţi!” Cum trăieşte pandemia la Londra şi cum vede acum footbalul românesc

Superliga Publicat de Popa Robert pe 17 mai 2020
mail-share icon Email

Antonio Semedo a plecat din România de aproape 10 ani însă rămâne conectat la ceea ce se întâmplă în Liga 1 şi spune că va rămâne fanul celor de la CFR Cluj indiferent ce se va întâmpla, după ce la gruparea ardeleană a cucerit singurele trofee ale carierei, în 2008, când trupa din Gruia a realizat eventul în România. Ulterior, Semedo a mai jucat în Liga 1 pentru FCSB şi Unirea Urziceni, dar rămâne legat de CFR.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38109/19364223/1/semedo.jpg

Stabilit în present în Anglia, Semedo (40 de ani) a acceptat să vorbească pentru Look Sport despre modul în care gestionează situaţia creată de pandemia de coronavirus, dar şi cum se vede fotbalul românesc la un deceniu după ce a plecat.

Robert Popa: Cum e atmosfera în Londra în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea?
Antonio Semedo: În viaţă apar provocări şi nu avem putere de control asupra tuturor, dar ceea ce putem schimba e perspectiva; aleg să fiu pozitiv şi să fac lucruri pentru care nu aş avea timp de obicei - cum ar fi să stau cu familia, să vizionez filme, să mă odihnesc şi să mă bucur de noua mea casă. De fapt, voi avea nevoie de o vacanţă după toate jocurile de societate (board games), grădinărit, vizionarea de filme şi lista poate continua.

Cât de greu e pentru tine să petreci mai mult timp în casă din cauza acestui virus?
Trebuie să mărturisesc că nu este atât de greu pentru mine. Îmi place să-mi petrec timpul cu soţia şi fiicele noastre acasă. În plus, este un sacrificiu la care trebuie să recurgem cu toţii pentru a depăşi această pandemie. O stare de tristeţe doar va îngreuna lucrurile, deci să folosim această experienţă pentru momentele cărora nu ne puteam dedica întru totul în viaţa de zi cu zi.

Cât de severe sunt măsurile de securitate luate la Londra?
Există oameni care nu percep importanţa respectării sfaturilor guvernului, dar eu cred că toţi trebuie să ne aducem contribuţia, să fim responsabili.

Poţi compara situaţia de acum cu o anumită întâmplare din viaţa ta?
Cred că acesta este un moment fără precedent pentru noi toţi. Niciodată nu mi-am imaginat că ni se va schimba viaţa astfel. Cu toate acestea, unul dintre cele mai dificile momente pe care le-am trăit a fost când mi-am rupt clavicula, rezultatul fiind sfârşitul prematur al carierei mele.

Până se se oprească fotbalul, spune-mi ce echipă engleză te-a impresionat în mod special. Ce antrenor? Ce jucători? Explică-mi şi alegerea făcută.
Liverpool, fără îndoială, şi anume Sadio Mané şi antrenorul Jurgen Klopp. E ca şi cum ar juca cu ochii închişi. Alegerea mea se bazează pe ideea că de când a devenit antrenor în acest club, performanţele lor s-au îmbunătăţit considerabil. Ba mai mult, câstigă mult mai multe meciuri. Îl amintesc iar pe Sadio Mane, care a a adus un aport semnificativ şi a marcat cele mai multe goluri.

De câte ori ai urmărit meciurile desfăşurate la Londra de pe stadion?
Adevărul e ca nu (am făcut-o – n. red.). Deşi mare pare din viată mi-am petrecut-o jucând pe teren, trebuie să admit că prefer să fac galerie de pe canapeaua de acasă, să ţip cât vreau eu.

De la ultimul interviu pe care ţi l-am luat, în ianuarie 2017, CFR Cluj a mai câştigat două titluri. La realizarea acestor performanţe au contribuit şi foşti colegi de-ai tăi, Deac şi Culio. Cât de mult te bucură acest lucru?
CFR va rămâne echipa mea favorită, orice ar fi. Deac, Arlauskis şi  Culio sunt nişte jucători incredibili, cărora le doresc din inimă tot binele din lume şi mă bucur sincer pentru reuşitele lor.

În acest an, CFR e aproape de a cuceri al treilea campionat consecutiv. Crezi că FCSB, Universitatea Craiova sau alte echipa o pot opri din drumul spre trofeu?
Din punctul meu de vedere, fotbalul este un sport imprevizibil, nu merg pe premisa că vor câştiga mereu, dar sunt sigur de faptul că vor da ce au mai bun pe teren, presupunând ca au si condiţiile necesare.

Sezonul acesta, CFR Cluj a avut un parcurs foarte bun în competiţiile europene. Le-a învins pe Celtic, Lazio, Rennes, Astana şi Maccabi Tel-Aviv. Plus că în dubla cu Sevilla nu a pierdut niciun joc. Care dintre aceste partide ţi-au plăcut cel mai mult?
Singurele jocuri pe care le-am urmărit au fost cu Lazio, Sevilla şi Celtic. Mi-a plăcut foarte mult jocul cu Lazio, prestaţia CFR-ului a fost la înaltime. În ciuda faptului că Lazio este o echipă uimitoare, s-au descurcat foarte bine.

Crezi că CFR poate obţine performanţe şi mai mari în cupele europene pe viitor? Mă gândesc la o calificare în optimile Champions League sau în sferturile Europa League.
Este foarte greu de prezis, deoarece echipele sunt atât de puternice şi au bugetele mai mari, dar fotbalul te poate surprinde. CFR a arătat în anii precedenţi că poate oferi un joc de înaltă calitate.

Campionatele din ultimii doi ani, dar şi parcursul fantastic din Europa, au fost posibile şi datorită lui Dan Petrescu. Ai lucrat cu el la Unirea Urziceni şi ai jucat sub comanda sa în grupele Ligii Campionilor. Ce îl motivează pe Dan Petrescu să obţină mereu mai mult din fotbal?
Dan Petrescu este un profesionist 100%, fotbalul este poate mai presus de familia sa. Pentru el este clar că jucătorul care dă totul la antrenamente este cel care va juca; chiar dacă ai marcat la ultimul meci nu este garantat că vei juca în următorul decât dacă te-ai descurcat foarte bine la antrenamente.

Te aşteptai acum 10 ani ca Dan Petrescu să ajungă la performanţele de acum?
Acum mai bine de 10 ani a fost campion (în 2009 cu Unirea Urziceni – n. red.), deci era de aşteptat sa ajungă în poziţii importante, nu mă aşteptam la mai puţin din partea lui.

Ce jucător al CFR-ului de acum se asemănă cu tine ca stil de joc? Omrani, Djokovic sau Rondon?
Îmi pare rău, dar, deşi sunt la curent cu campionatul din Romania, nu pot spune acelaşi lucru despre fiecare jucător. Nu pot numi pe cineva. Sincer vorbind, e greu să găseşti un jucător având mereu  zâmbetul pe buze în timp ce joacă şi să fie la fel de amuzant ca mine.

Care e primul lucru ce îl vei face atunci când pericolul cauzat de acest virus va dispărea?
Primul lucru pe care îl voi face este să pregătesc un mare grătar acasă cu familia si cu prietenii. Vom celebra viaţa si gratitudinea de a fi trecut cu bine prin acest episod teribil.

                                                                                  Interviu realizat de Robert Popa

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Superliga

Ultimele articole Toate articolele