Ultima oră
Irina Bara a fost învinsă în sferturi la turneul de la Oeiras Irina Bara a fost învinsă în sferturi la turneul de la Oeiras
Canotaj | Patru echipaje tricolore s-au calificat vineri în finalele pentru medalii. În total, sunt zece bărci ale României în finalele A

Canotaj | Patru echipaje tricolore s-au calificat vineri în finalele pentru medalii. În total, sunt zece bărci ale României în finalele A
Apariţie specială la Paris! România va avea reprezentare în concursul de iahting Apariţie specială la Paris! România va avea reprezentare în concursul de iahting
5 vinuri româneşti pentru Paşte de la 4 experţi Unvinpezi.ro 5 vinuri româneşti pentru Paşte de la 4 experţi Unvinpezi.ro
Formula 1 | Hülkenberg va părăsi Haas şi va deveni primul recrut al Audi

Formula 1 | Hülkenberg va părăsi Haas şi va deveni primul recrut al Audi
Ultimă oră! Transferul lui Coman în Qatar, prăbuşit? Becali a făcut anunţul: ”Poate să îmi aducă 50 de milioane şi să îl dau cu 5 milioane?”

Ultimă oră! Transferul lui Coman în Qatar, prăbuşit? Becali a făcut anunţul: ”Poate să îmi aducă 50 de milioane şi să îl dau cu 5 milioane?”

Lamine Diack, pus la zid într-un proces exploziv. Acuzaţie gravă adusă fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism

Atletism Publicat pe 8 iun 2020
mail-share icon Email
//i0.1616.ro/media/581/3142/38219/19385232/1/lamine-diack.jpg
Fostul preşedinte al IAAF, Lamine Diack, s-a aflat în centrul unei caz de corupţie, în care sportivii ruşi au plătit sume de şase cifre pentru ca numele lor să fie şterse de pe listele cu dopaţi. Informaţia a fost dată publicităţii luni de agenţia Reuters, care citează procurorii unei instanţe franceze, informează Reuters. Fostul oficial, în vârstă de 87 de ani, a condus Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) din 1999 până în 2015. El s-a prezentat, luni, în faţa judecătorilor francezi, în prima zi de judecată, fiind acuzat de corupţie, spălare de bani şi abuz de încredere.
 
Procurorii susţin că Diack a solicitat mită în valoare totală de 3,45 milioane de euro de la sportivi suspectaţi de dopaj pentru a acoperi rezultatele testelor şi pentru a-i lăsa să continue competiţia, inclusiv în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.
 
Aceştia spun, de asemenea, că Diack a obţinut fonduri ruseşti în valoare de 1,5 milioane de dolari în timp ce negocia drepturi de sponsorizare şi de televizare pentru a ajuta la finanţarea campaniei lui Macky Sall pentru alegerile prezidenţiale din 2012 din Senegal, în schimbul încetinirii procedurilor antidoping.
 
Anterior, Diack a negat acuzaţiile. El a vorbit, luni, doar pentru a-şi confirma identitatea şi urmează să depună mărturie miercuri. Avocatul său William Bourdon l-a descris ca fiind "senin şi hotărât". "Faptul că au avut loc schimburi financiare nu este suficient pentru a demonstra corupţia", a declarat Bourdon jurnaliştilor, la finalul primei sesiuni. Diack, care a fost în arest la domiciliu înaintea procesului, riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat.
 
Fiul său, Papa Massata, care a fugit din Franţa în ţara sa natală, Senegalul, după începerea anchetei franceze, este, de asemenea, acuzat că a jucat un rol în complot şi este judecat în absenţă. Curtea a respins o solicitare a avocatului francez al lui Papa Massata de a fi amânat procesul, deoarece restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au făcut ca avocaţii săi din Senegal să nu poată fi prezenţi. Senegalul a refuzat extrădarea lui.
 
Alţi patru persoane au fost acuzate în acest caz: Habib Cisse, fostul avocat al lui Diack la IAAF, Gabriel Dolle, care a supravegheat testele antidoping la IAAF, fostul şef al atletismului rus Valentin Balahnicev şi fostul antrenor principal al lotului rus de atletism, Alexei Melnikov. Balahnicev şi Melnikov nu au fost prezenţi în faţa instanţei.
 
Dolle a negat luarea de mită pentru a permite sportivilor ruşi să concureze. El a declarat instanţei că a fost de acord doar să păstreze un profil scăzut la numărul mare de teste pozitive la controalele antidoping în rândul sportivilor ruşi pentru a ajuta IAAF să găsească sponsori. "Domnul Diack mi-a cerut să iau în considerare faptul că IAAF se afla într-o stare financiară periculoasă şi avea nevoie de sponsori. Nu s-a pus niciodată problema de a permite sportivilor ruşi să participe la competiţii internaţionale", a spus Dolle, în instanţă.
 
mail-share icon Email
viewscnt

Atletism

Ultimele articole Toate articolele