Ultima oră
VIDEO | Mai reuşeşte cineva să o oprească pe Collins? Americanca a câştigat un meci nebun la Madrid şi continuă seria fabuloasă VIDEO | Mai reuşeşte cineva să o oprească pe Collins? Americanca a câştigat un meci nebun la Madrid şi continuă seria fabuloasă
VIDEO | Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Titlul a devenit o chestiune de zile pentru ”galactici” VIDEO | Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Titlul a devenit o chestiune de zile pentru ”galactici”
Marius Marin a înscris un gol pentru Pisa în Serie B Marius Marin a înscris un gol pentru Pisa în Serie B
Flacăra olimpică a fost predată oficial de Grecia organizatorilor francezi ai JO Flacăra olimpică a fost predată oficial de Grecia organizatorilor francezi ai JO
EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm
VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu” VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu”

VIDEO ǀ Edi Iordănescu, noul selecţioner al României! Prima reacţie după numire şi cum va decurge selecţia jucătorilor

Echipa nationala Publicat pe 25 ian 2022
mail-share icon Email



Edward Iordănescu, 43 de ani, a fost numit, marţi, în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, pentru următoarele două campanii, Liga Naţiunilor şi preliminariile Campionatului European din 2024. În carieră, Iordănescu a mai antrenat echipele Fortuna Brazi, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu, ŢSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaş şi FCSB.

  • El a cucerit titul în Liga I în sezonul 2020/2021, cu CFR Cluj.

Iordănescu îl înlocuieşte pe Mirel Rădoi, al cărui contract cu FRF a expirat la 30 noiembrie 2021.

Noul selecţioner va fi pe bancă la primele meciuri oficiale în iunie, când sunt programate întâlniri din Grupa 3 a Diviziei B a Ligii Naţiunilor, din care mai fac parte Finlanda, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina. Primul meci va fi la 4 iunie, în deplasare, cu Muntenegru.

Până atunci, naţionala are două amicale în martie. La 25 martie, pe Stadionul Steaua, tricolorii vor întâlni naţionala Greciei. Patru zile mai târziu, la 29 martie, România va juca în deplasare cu Israel.

Declaraţiile de la conferinţa de prezentare a lui Edi Iordănescu

Edi Iordănescu, despre convocări: ”Îmi doresc să merg la cluburi şi să discut cu jucătorii, la fel îmi doresc să merg şi în străinătate. Am deschidere totală. Cred că este important să lucrărm mai mult în echipă. O să încerc să am mai mult dialog şi să ne unim pentru dezvoltarea fotbalului românesc.

Nu voi bate la uşi închise. Cu siguranţă că sunt anumiţi jucători pe careîi doream în continuare. Dacă există posibilitatea să readuc un jucător care să fie util pentru echipa naţională, atunci o voi face. Îmi doresc ca jucaătorii să vină cu energie, cu disponibilitatea de a se lupta pentru fiecare minut de joc.

Îmi doresc să vorbesc cu Mirel Rădoi. Să nu credeţi că o să încerc să schimb doar de dragul de a schimba. O să fac o analiză şi o să trag concluziile. Ce o să fie bun o să menţinem, ce putem să dezvoltăm, o să dezvoltăm, şi o să implementăm tot ce aduce un plus echipei. Îmi doresc pentru Mirel să îşi găsească cât mai repede de muncă pentru că este un antrenor care are multe de arătat”.

Edi Iordănescu, despre clauza cu FRF: ”Există o clauză, dar e confidenţială şi îmi e greu să o pronunţ acum. Obiectivul este calificarea al EURO 2024, cu un obiectiv intermediar Liga Naţiunilor. Aici e vorba de un loc anume, dar ţinta este locul 1. Eu am avut timpul să îmi fac o primă impresie despre adversar şi am văzut deja un număr de meciuri şi ţintim pentru primul loc, asta e mentalitatea corectă. Cred că o să fie o grupă echilibrată”.

Edi Iordănescu, despre numire şi despre accidentarea lui Ianis Hagi: ”Îmi aduce un afront important în ceea ce înseamnă munca mea, sacrificiile făcute şi ceea ce am demonstrat. Cred că cine susţine acest lucru este rău intenţionat. În fotbal nu poţi să păcăleşti. Dacă sunteţi atenţi şi analizaţi contractele mele o să vedeţi că mi-am depăşit obiectivele.

O să îmi doresc să vorbesc cu Ianis Hagi în cel mai scurt timp. Este o pierdere pentru că este un jucător important care trecea printr-o perioadă foarte bună şi cu sigurnaţă o să ne afecteze. Trebuie să fim alături de el şi să îl încurajăm. Din păcate sunt şi astfel de momente în fotbal pe care nu le poţi evita. În cazul lui este vorba de foarte mult ghinion”.

 

Răzvan Burleanu, despre numirea lui Edi Iordănescu: ”Ne-am dorit să numim selecţionerul mult mai repede, dar aţi aflat toate detaliile, chiar dacă ne doream un cadru mai discret. Am arătat respect fiecărui posibil selecţioner. Edi Iordănescu are misiunea de a duce naţionala în elita fotbalului european. Determinare, dorinţa de a reuşi şi disponibilitatea.

Experienţa de antrenor pe care a acumulat-o, spritul său analitic, cunoaşterea fotb românesc, a lucrat cu aproape fiecare jucător de la echipa naţională la CFR şi FCSB. Suntem siguri că va construi o naţională de succes, de care să fim mândri. Contractul se întinde pentru următoarele două campanii de calificare. Se va prelungi automat pentru EURO 2024. Obiectivul principal este calificarea la EURO 2024, dar şi unul intermediar, câştigarea grupei din Liga Naţiunilor, ca să ajungem între primele 16 echipe la nivel european”.



UPDATE marţi, ora 13:50: Edward Iordănescu a ajuns la Mogoşoaia, acolo unde membrii Comitetului Executiv au început, deja, şedinţa în care-l vor valida drept noul selecţioner. La ora 17:00, antrenorul în vârstă de 43 de ani şi Răzvan Burleanu vor susţine o conferinţă de presă comună.

UPDATE 19:45: Mihai Stoichiţă a subliniat şi el că marţi, în cadrul Comitetului Executiv al FRF, situaţia privind contractul lui Edi Iordănescu se va finaliza:

"Eu zic că marţi se va finaliza, nu pot să dau un procent acum, dar în principiu s-au pus la punct toate lucrurile. Oricare dintre cei care au fost până acum era potrivit pentru naţională. Nu vreau să reiau acest lucru, Boloni probabil va organiza o conferinţă de presă în care-şi va expune punctul de vedere faţă de ce s-a întâmplat. Preşedintele a fost în contact cu toţi care au fost pe această luptă. Pe Boloni, probabil, l-au nemulţumit clauzele de contract. Nu mai are rost să reluăm, ce să mai discutăm? Obiectivele sunt cele pe care le ştiţi: în caz de calificare la European, un eventual contract s-ar prelungi automat", a spus şeful Comisiei Tehnice din cadrul FRF.


UPDATE 19:30: Negocierile sunt pe ultima sută de metri. Iordănescu a confirmat că e aproape să devină selecţionerul României, urmând ca Mihai Stoichiţă să ofere mai multe detalii:
 
"Aţi avut multă răbdare şi vă mulţumesc, din păcate încă nu pot să vă spun ceva concret. Iese nea Mihai [Stoichiţă] acum şi poate să spună mai multe despre poziţia Federaţiei. Sunt perspective foarte importante şi e posibil să se materializeze. Vedem. Sunt şanse foarte mari, mai multe detalii vă dă nea Mihai, poziţia Federaţiei contează cel mai mult. Eu tot ce pot să spun e că îmi doresc foarte mult. De-asta sunt aici. Doamne-ajută (n. red - întrebat dacă va califica România la EURO)! Deocamdată să se oficializeze, după care pot să vă spun mai multe", a spus antrenorul în vârstă de 43 de ani, la plecarea de la sediul fRF.

UPDATE 19:15:  Membru cu drept de vot în Comitetul Executiv al FRF, care se va întruni marţi, Cristi Dulca, selecţionerul echipei naţionale feminine, e sigur că mutarea se va realiza: 
 
"După toate propunerile făcute de FRF, din câte ştiu şi eu, au rămas în cursă Edi Iordănescu şi Adi Mutu. Edi este mai curtat, eu cred că el va fi antrenorul naţionalei, dacă se vor înţelege asupra contractului. 90% va fi antrenor! A câştigat un titlu, antrenează de zece ani în Liga 1 şi cred că va fi o soluţie bună", a declarat Dulca, sâmbătă seară, la Fotbal Show de pe Look Sport+.

UPDATE 18:00: Întâmpinat de jurnalişti la sosirea la sediul FRF, Edward Iordănescu nu a stat de vorbă cu aceştia, dar le-a transmis că urmează să vadă dacă totul este în regulă înainte să semneze contractul: "Vedem acum!", au fost singurele cuvinte ale antrenorului, cu referire la orele următoare, în care se va decide totul.
 
Cum Ladislau Boloni nu a putut fi convins de oferta venită dinspre FRF, negocierile dintre el şi cuplul Burleanu-Stoichiţă intrând in impas din cauza clauzei conform căreia şefii de la Casa Fotbalului ar fi putut să-l demită în cazul în care nu obţinea cel puţin locul al doilea în grupa din Liga Naţiunilor, a venit rândul lui Edward Iordănescu să se aşeze la masa discuţiilor. Unele care au evoluat rapid!

Iordănescu şi Burleanu s-au înţeles rapid!

În ceea ce priveşte clauza care i-a pus probleme lui Boloni, Iordănescu Junior a obţinut din partea lui Burleanu promisiunea că nu va fi demis automat dacă nu prinde locul al doilea în grupa din care mai fac parte Bosnia, Finlanda şi Muntenegru. A fost punctul de plecare, apoi au urmat discuţii care s-au concretizat într-un contract de 43 de pagini ajuns pe masa avocaţilor fostului antrenor de la FCSB. Aceştia l-au considerat în regulă, iar ele conţine un salariu de 20.000 de euro pe lună, cu 5.000 de euro mai mult decât ceruse Edi iniţial, Burleanu argumentând că noul selecţioner nu poate câştiga mai puţin decât o făcea Mirel Rădoi.
 
O altă clauză importantă e cea legată de ruperea unilaterală a contractului şi se ridică la 300.000 de euro, suma convenită de cele două părţi în cazul în care vreuna dintre ele are vreun motiv pentru a nu duce înţelegerea până la capăt.
 
Obiectivele noului proiect al lui Burleanu şi Stoichiţă sunt, rând pe rând, obţinerea unuia dintre primele două locuri în Liga Naţiunilor, apoi calificarea la Campionatul European din 2022 şi formarea unei echipe competitive, care să atace cu şanse reale şi calificarea la Mondialul din 2026.
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri