Ultima oră
VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia 0-1. Liderul Ligii 2 reuşeşte o nouă victorie VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia 0-1. Liderul Ligii 2 reuşeşte o nouă victorie
David Puicea, locul 8, în finala juniorilor la sărituri David Puicea, locul 8, în finala juniorilor la sărituri
VIDEO | Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia, pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 VIDEO | Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia, pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Cristi Balaj, ironii la adresa unui arbitru din Superliga. „Bine că e la VAR, nu în teren” Cristi Balaj, ironii la adresa unui arbitru din Superliga. „Bine că e la VAR, nu în teren”
"Când m-am apucat de fotbal nu mă gândeam că am să ajung atât de sus". La exact 18 ani de la semifinala cu Middlesbrough, Nicolae Dică a rememorat dubla istorică | EXCLUSIV "Când m-am apucat de fotbal nu mă gândeam că am să ajung atât de sus". La exact 18 ani de la semifinala cu Middlesbrough, Nicolae Dică a rememorat dubla istorică | EXCLUSIV
Prima echipă retrogradată oficial în Serie B, după 3-0 cu Frosinone Prima echipă retrogradată oficial în Serie B, după 3-0 cu Frosinone

Modul inedit prin care Liverpool îşi creează combinaţiile de cornere

Liverpool Publicat pe 19 mar 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38271/21529416/1/fc-liverpool-1.jpg

Experţii de la clubul de fotbal Liverpool au colaborat la un nou instrument de inteligenţă artificială de la Google care sugerează cea mai bună tactică de urmat la executarea unei lovituri de colţ, potrivit unui studiu ştiinţific publicat marţi, citat de AFP.

Cu toate acestea, niciun jucător din lotul "cormoranilor" nu a pus în aplicare aceste recomandări, despre care un expert independent consideră că vor trebui verificate pe teren.

Loviturile de colţ au particularitatea de a îngheţa o situaţie de joc în timpul unui meci, caracterizată de fluiditate. Acest lucru facilitează analiza bazată pe date. Multe cluburi studiază deja îndeaproape combinaţiile optime pentru a juca această lovitură.

DeepMind, filiala de inteligenţă artificială (AI) a Google, a dezvăluit în revista Nature Communications un nou instrument de asistenţă, TacticAI, care are rolul de a oferi sugestii, în special pentru loviturile de colţ. Studiul a fost realizat cu ajutorul a cinci experţi de la legendarul Liverpool FC.

TacticAI sugerează combinaţii ideale pentru apărarea unui corner sau pentru a profita de situaţie, inclusiv ajustări foarte fine ale poziţionării şi ale vitezei de execuţie.

În cadrul studiului, experţilor le-au fost prezentate 50 de combinaţii posibile de cornere, fiecare dintre ele implicând o alegere oarbă între o tactică generată de inteligenţa artificială şi o alta deja utilizată în antrenamente.

Potrivit studiului, 90% dintre specialişti au ales soluţia recomandată de TacticAI. Aceasta ar fi o dovadă că instrumentul de asistenţă este "capabil să ofere sugestii utile şi concrete", a declarat pentru AFP Petar Velickovic, cercetător la DeepMind şi coautor al studiului.

Modelul de inteligenţă artificială se bazează pe date "destul de rudimentare" privind poziţiile, viteza, greutatea şi înălţimea jucătorilor din prima ligă engleză, a spus el.

În mod normal, modelele de inteligenţă artificială sunt antrenate pe seturi de date care numără miliarde de date. Dar, în medie, există doar aproximativ zece cornere pe meci, cu câteva sute de meciuri într-un sezon.

TacticAI foloseşte un "ingredient secret", potrivit lui Velickovic, învăţarea profundă geometrică, care manipulează virtual orientarea terenului de fotbal pentru a multiplica numărul de seturi de date disponibile.

Sistemul ar trebui să fie adaptabil la alte domenii ale jocului, dar şi la alte sporturi, potrivit cercetătorilor.

Liverpool a colaborat deja la alte proiecte cu DeepMind, care a fost iniţial un start-up britanic înainte de a fi cumpărat de Google, şi al cărui cofondator Demis Hassabis este un "mare fan" al clubului, potrivit primului autor al studiului, Zhe Wang.

"Probabil că vom vedea cluburi care vor folosi tehnici similare", spune Velickovic, chiar dacă jucătorii de la Liverpool FC nu au început încă să o folosească, iar fanii Reds au votat cornerul executat de Trent Alexander-Arnold şi reluat magistral de Divock Origi în Liga Campionilor 2019 împotriva Barcelonei ca fiind cel mai frumos executat vreodată.

Dar pentru Andy Harland, profesor de tehnologie sportivă la Universitatea Loughborough, utilitatea TacticAI în timpul jocului rămâne îndoielnică.

"Valoarea sa va fi văzută doar prin utilizarea sa în meciuri", a declarat el pentru AFP, considerând că este "doar o altă contribuţie la un domeniu deja aglomerat". Ca să nu mai vorbim de faptul că "dacă fiecare îşi foloseşte propria inteligenţă artificială", efectele lor s-ar putea anula reciproc.

mail-share icon Email
viewscnt

Liverpool

Ultimele articole Toate articolele