Ultima oră
VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, în direct pe Prima Sport 1. Oaspeţii au deschis scorul VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, în direct pe Prima Sport 1. Oaspeţii au deschis scorul
"Când m-am apucat de fotbal nu mă gândeam că am să ajung atât de sus". La exact 18 ani de la semifinala cu Middlesbrough, Nicolae Dică a rememorat dubla istorică | EXCLUSIV "Când m-am apucat de fotbal nu mă gândeam că am să ajung atât de sus". La exact 18 ani de la semifinala cu Middlesbrough, Nicolae Dică a rememorat dubla istorică | EXCLUSIV
Prima echipă retrogradată oficial în Serie B, după 3-0 cu Frosinone Prima echipă retrogradată oficial în Serie B, după 3-0 cu Frosinone
John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul
Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025 Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025
VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile! VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile!

Ucraina va permite revenirea spectatorilor pe stadioane după aproape 2 ani. CIO a autorizat sportivi ruşi şi belaruşi la JO sub drapel neutru

Meciuri Publicat pe 23 feb 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38346/21502099/1/jo-paris-nexta.jpg

La doi ani de la începerea invaziei ruse din Ucraina, lumea sportului continuă să fie implicată în acest conflict. Dacă ucrainenii au început să permită prezenţa spectatorilor la meciurile de fotbal, şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a luat măsuri în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic de spectatori.

Mai multe cluburi, cu sediul în special în vestul Ucrainei, unde luptele sunt mai puţin intense, au făcut o serie de anunţuri pentru reluarea campionatului la sfârşitul lunii februarie, după o lungă pauză de iarnă.

Şahtior Doneţk a anunţat că 500 de spectatori vor putea asista la următoarele meciuri de pe Arena Lviv, unde clubul din regiunea Donbass se află în exil din 2022.

20% din biletele disponibile vor fi donate armatei, în timp ce 100% din veniturile generate de vânzarea biletelor vor merge către forţele armate ucrainene.

 

Karpatîi Liov, un club din divizia a doua, autorizat să primească 3.000 de spectatori, şi Ruh Liov, locul 6 în prima ligă, autorizate să primească 1.000 de suporteri, au dat asigurări că vor face acelaşi lucru cu încasările lor.

Clubul Oleksandria, care evoluează în centrul-estul ţării, a fost de asemenea autorizat să primească spectatori, cu o capacitate progresivă de 608 spectatori împotriva lui Şahtior pe 26 februarie şi până la 1.200 până la sfârşitul sezonului.

Vorskla Poltava, un alt club situat chiar în centrul ţării, va putea găzdui în jur de 1.000 de fani. Obolon Kiev, locul 13 în prima divizie, va putea conta pe 1.500 de spectatori. Polissia Jitomir, locul 3 în Premier Liha, are aceeaşi capacitate.

CIO a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la JO sub drapel netutru

La 8 decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru. 

Doar unsprezece "sportivi individuali neutri" s-au calificat până în prezent pentru această competiţie, mai exact opt ruşi şi trei belaruşi, a precizat CIO într-un comunicat.

Din Ucraina s-au calificat aproximativ şaizeci de sportivi.

După ce le-a interzis ruşilor şi belaruşilor accesul în sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina, CIO a adoptat o abordare în două etape pentru a organiza reintegrarea lor, explicând în mod repetat că sportivii nu ar trebui să "plătească" pentru acţiunile guvernului lor.

În martie 2023, organizaţia olimpică a recomandat mai întâi federaţiilor internaţionale să îi reintegreze pe ruşi şi belaruşi sub un steag neutru în competiţiile lor, amânându-şi în acelaşi timp decizia privind Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi cele de la Milano-Cortina din 2026 "până la un moment oportun".

Organismul olimpic şi-a acordat timp pentru a evalua modul în care s-au desfăşurat competiţiile, care a fost considerat în general satisfăcător, şi pentru a vedea cum evoluează poziţia guvernului ucrainean. Iniţial, guvernul ucrainean a impus sportivilor săi boicotarea tuturor evenimentelor în care au fost implicaţi ruşi, înainte de a-şi ameliora poziţia vara trecută.

De altfel, deşi federaţiile internaţionale au urmat această recomandare în ordine diferită - atletismul, în special, refuză în continuare să îi reintegreze pe ruşi -, cel de-al 12-lea summit olimpic desfăşurat din decembrie de la la Lausanne a dat un semnal clar din partea lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, cele 206 comitete olimpice naţionale şi sportivii au cerut o decizie "rapidă", pentru a permite prezenţa la Paris a unui număr mic de sportivi ruşi şi belaruşi care au reuşit să obţină calificarea.

În schimb, după ce a anunţat că se gândeşte chiar la boicotare, Comitetul Olimpic Ucrainean a cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să investigheze participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris, ca urmare a presupuselor încălcări ale neutralităţii.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Meciuri

Ultimele articole Toate articolele